Ogórki watykańskie
Zapraszamy do odkrycia tajemniczych smaków Watykanu poprzez nasz unikalny przepis na Ogórki Watykańskie. Ta apetyczna propozycja zaskoczy każdego miłośnika tradycyjnych przetworów. Mimo, że ogórki są składnikiem znanym na całym świecie, w tym przepisie odkryjesz zupełnie nową, niepowtarzalną perspektywę ich smaku. Inspiracją do kulinarnych eksperymentów mogą stać się nawet najbardziej nieoczywiste kultury i kuchnie, a nasza propozycja jest dowodem na to, że warto się na takie kulinaria otworzyć. Spróbuj czegoś nowego i daj się zainspirować kuchnią watykańską! Ogórki Watykańskie to prawdziwa gratka dla wszystkich szukających oryginalnych smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5kg ogórków
- 2 łyżki soli
- 1kg cukru
- 0,5 litra octu
- 1,5 szklanki wody
- 15-18 rodzynek
- 8-10 ziarenek pieprzu
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki nasionek kopru
Ogórki watykańskie – jak zrobić?
- Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki, posolić i odstawić na 2 godziny, po tym czasie odsączyć.
- Zagotować składniki na zalewę (cukier, ocet, woda).
- Do słoiczków powkładać przyprawy i włożyć dość ciasno ogórki. Zawartość słoików zalać zalewą, pasteryzować maksymalnie 10 minut.
SMACZNEGO 🙂
Ogórki watykańskie – dodatkowe informacje
Bardzo dobrze smakują ogóreczki małe, które należy kłaść w całości.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ogórki w Zalewie Ketchupowej na Zimę
Następny przepis: Ogórki w zalewie z curry i kurkumy