ogórki kiszone tarte

ogórki kiszone tarte

Ogórki kiszone tarte są idealny przysmakiem na gorące lato. Domowa wersja jest niesamowicie prosta i zdrowa, dodatek do wielu różnych potraw takich jak sałatki czy kanapki. Wśród składników znajdują się tylko ogórki kiszone, które zapewnią niesamowity, intensywny smak. To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy pokochali klasyczne ogórki kiszone, ale chcą spróbować czegoś nowego. Te przepyszne ogórki to doskonały sposób na dodanie smaku do Twojego posiłku, a jednocześnie utrzymanie go zdrowym i lekkim. Przekonaj się sam jak smakują domowe ogórki kiszone tarte.

Składniki:

  • ogórki gruntowe dowolna ilość (mogą być większe)
  • sól 1 płaska łyżka na kilogram ogórków
  • koperek po gałązce na słoik
  • listek laurowy 3 listki na kilogram ogórków
  • czosnek 3 ząbki na kilogram ogórków
  • listki dębu po listku na słoiczek
  • można dodać po kawałku chrzanu
  • 1 łyżka gorczycy na kilogram ogórków -opcjonalnie

Ogórki kiszone tarte – jak zrobić?

  1. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubym oczku.
  2. Dodać sól, pokruszyć listki laurowe, wymieszać i odstawić na 30 minut. W tym czasie ogórki puszczą sok.
  3. Napełnić wcześniej przygotowane słoiczki.
  4. Dodać koper, listek dębu oraz po kawałku chrzanu.
  5. Uzupełniać słoiczki sokiem z ogórków.
  6. Mocno zakręcić nasze słoiczki.
  7. Wynieść do spiżarni.
  8. Po 2 tygodniach możemy już dodawać do naszej zupy.

ogórki kiszone tarte – dodatkowe informacje

Można wykorzystać duże ogórki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogórki kiszone na zimę
Następny przepis: Ogórki kiszone w Butelce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode