Ogórki kiszone małosolne w/g Bożenki

Ogórki kiszone małosolne w/g Bożenki

Zapraszamy do odkrywania sekretów zakiszania ogórków małosolnych w/g Bożenki. Ten popularny przepis na kiszone ogórki to skarb polskiej kuchni, tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Idealne dla tych, którzy szukają sposobu na ogórki kiszone na teraz, ten przepis jest prosto, szybko i efektywnie. Czy zastanawiasz się jaka woda zalewamy ogórki małosolne? Czy dodajemy cukier? Ten krok po kroku przepis rozwieje wszystkie wątpliwości. A proces kiszenia ogórków małosolnych stanie się prosty i przyjemny. To prawdziwa sztuka zakiszania wartą odkrycia.

Składniki:

  • 1,8 kg świeżych, młodych, małych zielonych ogórków gruntowych
  • Zalewa:
  • 1 1/2 litra gorącej wody
  • 3 płaskie łyżki soli kuchennej
  • 1 1/2 łyżki płaskiej cukru
  • Ponadto:
  • zielony koper- mała wiązka
  • 4 większe ząbki czosnku
  • piętka razowego chleba

Ogórki kiszone małosolne w/g bożenki – jak zrobić?

  1. Ogórki myjemy. Obcinamy z obu stron ogonki, tzw piętki.
  2. Koper myjemy, osuszamy.
  3. Przygotowujemy duży słój o pojemności 2 litry. Myjemy, wyparzamy go.
  4. Nakładamy do słoja ciasno ogórki, najlepiej pionowo. Duże ogórki na spodzie.
  5. Przekładamy warstwy ogórków w słoju: koprem i czosnkiem. Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej sól i cukier. Taką gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoju. Zostawiamy troszkę miejsca na piętkę chleba.
  6. Chleb kładziemy na wierzchu w słoju. Przykrywamy talerzykiem i płócienną ściereczką. Odstawiamy do kiszenia w ciepłe miejsce w kuchni.
  7. Smacznego 🙂

xxxx – dodatkowe informacje

Podany czas, jest bez okresu kiszenia, który trwa w zależności od pogody, temperatury. Od 3- 5 dni.

Ogórki warto namoczyć w zimnej wodzie przed kiszeniem. Wtedy są jędrniejsze.

Koper można samemu sobie wyhodować, choćby w donicy na balkonie.

Ja chleb razowy wyjmuję ze słoja, kiedy woda z kiszenia mętnieje, czyli po ok. 2 dniach.

Zamiast razowego możemy dodać w razie konieczności- piętkę pszennego lub ziarnistego.

Po całkowitym zakiszeniu, wodę przecedzam, wyrzucam koper. Wtedy ogórki nadal spokojnie mogą sobie leżakować w słoju, w czystej już, choć kiszonej wodzie.

Ogórki po zakiszeniu są jędrne, smaczne i mogą być jedzone same lub z kanapką, czy drugim daniem obiadowym.

Pysznie te ogóreczki smakują z domowym smalcem. Zapraszam, przepis jest na stronce PP.

Jeśli kisimy ogórki w naczyniu kamionkowym, wówczas warto obciążyć talerzyk ciężarkiem lub kamykiem.

Koper może być zielony z korzonkami lub suszony z ziarenkami i łodygami.

Cukier dodaje ogórkom kiszonym smaczku.

Nie ma potrzeby wkładania do kiszenia ogórków małosolnych liści z krzewów owocowych, ani korzenia chrzanu.

Słoja nie zakręcamy, tylko pozostawiamy przykryty ściereczką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: OGÓRKI KISZONE NA ZIMĘ DO ZUPY OGÓRKOWEJ
Następny przepis: Ogórki kiszone na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode