Ogórki kiszone małosolne w/g Bożenki
Składniki:
- 1,8 kg świeżych, młodych, małych zielonych ogórków gruntowych
- Zalewa:
- 1 1/2 litra gorącej wody
- 3 płaskie łyżki soli kuchennej
- 1 1/2 łyżki płaskiej cukru
- Ponadto:
- zielony koper- mała wiązka
- 4 większe ząbki czosnku
- piętka razowego chleba
Ogórki kiszone małosolne w/g bożenki – jak zrobić?
- Ogórki myjemy. Obcinamy z obu stron ogonki, tzw piętki.
- Koper myjemy, osuszamy.
- Przygotowujemy duży słój o pojemności 2 litry. Myjemy, wyparzamy go.
- Nakładamy do słoja ciasno ogórki, najlepiej pionowo. Duże ogórki na spodzie.
- Przekładamy warstwy ogórków w słoju: koprem i czosnkiem. Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej sól i cukier. Taką gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoju. Zostawiamy troszkę miejsca na piętkę chleba.
- Chleb kładziemy na wierzchu w słoju. Przykrywamy talerzykiem i płócienną ściereczką. Odstawiamy do kiszenia w ciepłe miejsce w kuchni.
- Smacznego 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
Podany czas, jest bez okresu kiszenia, który trwa w zależności od pogody, temperatury. Od 3- 5 dni.
Ogórki warto namoczyć w zimnej wodzie przed kiszeniem. Wtedy są jędrniejsze.
Koper można samemu sobie wyhodować, choćby w donicy na balkonie.
Ja chleb razowy wyjmuję ze słoja, kiedy woda z kiszenia mętnieje, czyli po ok. 2 dniach.
Zamiast razowego możemy dodać w razie konieczności- piętkę pszennego lub ziarnistego.
Po całkowitym zakiszeniu, wodę przecedzam, wyrzucam koper. Wtedy ogórki nadal spokojnie mogą sobie leżakować w słoju, w czystej już, choć kiszonej wodzie.
Ogórki po zakiszeniu są jędrne, smaczne i mogą być jedzone same lub z kanapką, czy drugim daniem obiadowym.
Pysznie te ogóreczki smakują z domowym smalcem. Zapraszam, przepis jest na stronce PP.
Jeśli kisimy ogórki w naczyniu kamionkowym, wówczas warto obciążyć talerzyk ciężarkiem lub kamykiem.
Koper może być zielony z korzonkami lub suszony z ziarenkami i łodygami.
Cukier dodaje ogórkom kiszonym smaczku.
Nie ma potrzeby wkładania do kiszenia ogórków małosolnych liści z krzewów owocowych, ani korzenia chrzanu.
Słoja nie zakręcamy, tylko pozostawiamy przykryty ściereczką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: OGÓRKI KISZONE NA ZIMĘ DO ZUPY OGÓRKOWEJ
Następny przepis: Ogórki kiszone na zimę