Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone to klasyczna przekąska, która jest nieodłącznym elementem kuchni polskiej. Cenione za swój charakterystyczny, kwasowy smak, są doskonałym dodatkiem do niejednego dania, a ich przygotowanie jest proste i przyjemne. Przepis na zalewę do ogórków kiszonych jest starannie dopracowany, by osiągnąć idealny balans smaku i zapachu. Komponuje się z kilku prostych składników, które nadają kiszonym ogórkom ich jedyny w swoim rodzaju charakter. Zalewa na ogórki kiszone to sekret domowej receptury, który przechodzi z pokolenia na pokolenie, a efekt końcowy zaskakuje swoją intensywnością.

Składniki:

  • Ogórki
  • sól kamienna
  • woda
  • koper w całości
  • obrany czosnek (1-2 ząbki na słoik)
  • korzeń chrzanu 1 kawałek na słoik
  • liście wiśni po 3szt. na słoik

Zalewa solna:

  • 1 litr gorącej wody
  • 1 łyżka soli kamiennej

Ogórki kiszone – jak zrobić?

  1. Do czystego słoika na dno wkładamy 2 liście wiśnie, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, koper. Następnie
  2. Koper, czosnek, korzeń chrzanu, liście wiśni.
  3. Ogórki umyj i pozostaw na 45 minut w wodzie.
  4. Następnie układamy wszystkie ogórki do słoika taką samą stroną np. ogonkiem do góry lub jasną częścią ogórka do góry. Ważne jest to, aby wszystkie układać w tą samą stronę, a to dlatego, że ogórki będą smaczne i chrupiące bez wody i pustego powietrza w środku.
  5. Gdy już mamy ogórki w słoiku to na górę dajemy jeszcze po pół ząbka czosnku lub po całym, liść wiśni i koper.
  6. Przygotuj zalewę 1 litr gorącej wody i 1 łyżka soli kamiennej.
  7. Taką zalewą zalej ogórki w słoiku.
  8. Zakręć ogórki i przez 3 dni pozostaw w ciepłym miejscu, aby uszedł nadmiar gazów.
  9. Gotowe słoiki przed zalewą.

Ogórki kiszone – dodatkowe informacje

Zaprawiając ogórki na zimę, pamiętajmy o tym, aby wszystkie ogórki wkładać do słoika taką samą stroną, np. ogonkiem do góry lub jasną częścią ogórka do góry. Ważne jest to, aby wszystkie układać w tą samą stronę, ponieważ ogórki będą smaczne i chrupiące bez wody i pustego powietrza w środku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogórek kiszony z cebulą
Następny przepis: Ogórki kanapkowe z curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode