Ogórki kiszone
Ogórki kiszone to klasyczna przekąska, która jest nieodłącznym elementem kuchni polskiej. Cenione za swój charakterystyczny, kwasowy smak, są doskonałym dodatkiem do niejednego dania, a ich przygotowanie jest proste i przyjemne. Przepis na zalewę do ogórków kiszonych jest starannie dopracowany, by osiągnąć idealny balans smaku i zapachu. Komponuje się z kilku prostych składników, które nadają kiszonym ogórkom ich jedyny w swoim rodzaju charakter. Zalewa na ogórki kiszone to sekret domowej receptury, który przechodzi z pokolenia na pokolenie, a efekt końcowy zaskakuje swoją intensywnością.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ogórki
- sól kamienna
- woda
- koper w całości
- obrany czosnek (1-2 ząbki na słoik)
- korzeń chrzanu 1 kawałek na słoik
- liście wiśni po 3szt. na słoik
Zalewa solna:
- 1 litr gorącej wody
- 1 łyżka soli kamiennej
Ogórki kiszone – jak zrobić?
- Do czystego słoika na dno wkładamy 2 liście wiśnie, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, koper. Następnie
- Koper, czosnek, korzeń chrzanu, liście wiśni.
- Ogórki umyj i pozostaw na 45 minut w wodzie.
- Następnie układamy wszystkie ogórki do słoika taką samą stroną np. ogonkiem do góry lub jasną częścią ogórka do góry. Ważne jest to, aby wszystkie układać w tą samą stronę, a to dlatego, że ogórki będą smaczne i chrupiące bez wody i pustego powietrza w środku.
- Gdy już mamy ogórki w słoiku to na górę dajemy jeszcze po pół ząbka czosnku lub po całym, liść wiśni i koper.
- Przygotuj zalewę 1 litr gorącej wody i 1 łyżka soli kamiennej.
- Taką zalewą zalej ogórki w słoiku.
- Zakręć ogórki i przez 3 dni pozostaw w ciepłym miejscu, aby uszedł nadmiar gazów.
- Gotowe słoiki przed zalewą.
Ogórki kiszone – dodatkowe informacje
Zaprawiając ogórki na zimę, pamiętajmy o tym, aby wszystkie ogórki wkładać do słoika taką samą stroną, np. ogonkiem do góry lub jasną częścią ogórka do góry. Ważne jest to, aby wszystkie układać w tą samą stronę, ponieważ ogórki będą smaczne i chrupiące bez wody i pustego powietrza w środku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ogórek kiszony z cebulą
Następny przepis: Ogórki kanapkowe z curry