Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne

Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne

Ciesz się prawdziwym smakiem lata z naszym przepisem na Ogórki Kanapkowe Słodko-Kwaśne. Te chrupiące, pełne smaku przekąski są idealne do przygotowania, gdy masz pod ręką świeże, sezonowe ogórki. Słodko-kwaśna zalewa dodaje im wyrazistego charakteru, tworząc wyjątkowy kontrast smaków. Ogórki na słodko kwaśno to doskonały dodatek do kanapek, sałatek, a nawet jako smaczny dodatek do grilla. Są to uniwersalne jarzyny, które możesz przechowywać i cieszyć się nimi przez długi czas. Prosty i szybki przepis na ogórki słodko kwaśne, to coś, co z pewnością doceni każdy miłośnik domowej kuchni. Spróbuj i przekonaj się sam!

Składniki:

  • 2 kilogramy dużych gruntowych ogórków
  • 2 świeże czerwone papryki
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 mała wiązka świeżego koperku
  • 1 szklanka soli
  • 9 szklanek wody
  • Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 2,5 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • szczypta pieprzu
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżeczki kurkumy

Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki myjemy, odcinamy ogonki, kroimy wzdłuż na plasterki. Zalewamy roztworem z 1 szklanki soli i 9 szklanek wody. Odstawiamy na ok. 3 godziny. W tym czasie ogórki zmiękną i puszczą sok.
  2. Przygotowujemy słoiki: do każdego dodajemy po 1 ząbku czosnku i po 1 łyżce siekanego świeżego koperku.
  3. Ogórki odcedzamy z zalewy solnej, Nie będzie już nam potrzebna. Układamy ogórki na stojąco w słoikach, dodajemy również po kilka pasków papryki.
  4. Gotujemy zalewę – wszystko razem ok. 10 minut. Gorącą zalewamy słoiki, zamykamy i pasteryzujemy ok. 5 minut.

    Po mniej więcej 4 tygodniach ogóreczki są gotowe do spożycia 🙂 SMACZNEGO 🙂

Słowa kluczowe: ogórki na słodko kwaśno, zalewa słodko kwaśna do ogórków, ogórki słodko kwaśne przepis, ogórki słodko kwaśne przepisy, ogórki na słodko, ogórki słodko kwaśne, ogórki kanapkowe w zalewie słodko kwaśnej.

Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne – dodatkowe informacje

Ilość kurkumy można modyfikować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogórek kiszony z cebulą
Następny przepis: Ogórki kanapkowe z curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode