odwrócone ciasto z rabarbarem
Odwrócone ciasto z rabarbarem to pyszna propozycja na sezonowy deser. Jego głównym składnikiem jest rabarbar, który dodaje ciastu lekkości i kwasowego posmaku, który doskonale kontrastuje z słodkością ciasta. To propozycja na coś wyjątkowego, co niejako odwraca nasze pojęcie o tradycyjnym cieście – warstwa owoców znajduje się na dole, a ciasto wypieka się na górze. Perfect do podawania jako deser po obiedzie lub jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. To ciasto z pewnością zachwyci każdego miłośnika niebanalnych smaków i słodkich wypieków domowej roboty.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto:
- 110g masła + 50 do wyłożenia dna
- 2 duże jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka z jednej cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- Dodatkowo:
- 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
- 3/4 szklanki cukru
Odwrócone ciasto z rabarbarem – jak zrobić?
- Ucieramy masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Następnie wbijamy po jednym jajku miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia dodajemy na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników.
- Rabarbar wymieszać z cukrem, odstawić na 2 minuty, po czym ponownie wymieszać.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 50g masła pokroić na kawałki i rozłożyć na dnie tortownicy.
- Następnie wyłożyć rabarbar z cukrem, a potem wyłożyć ciasto. Piec w temp 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze; żeby rabarbar na górze.
odwrócone ciasto z rabarbarem – dodatkowe informacje
Rabarbaru nie potrzeba obierać. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Odżywczy i pobudzający shake/koktajl kawowo-bananowy (z orzechowym posmakiem)
Następny przepis: Odwrócone Sushi Maki