Odwrócone ciasto mocno pomarańczowe
Odwrócone ciasto mocno pomarańczowe to smaczna i aromatyczna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Niepowtarzalny smak świeżych pomarańczy doskonale harmonizuje z delikatnym, wilgotnym biszkoptem, a soczystość owocowego spodu sprawia, że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Wyjątkowość tego deseru polega na pięknym prezentowaniu się kolorowymi plastrami pomarańczy, które „chowają” się pod spodem podczas pieczenia, a następnie odwracane są na wierzch, czyniąc całość nie tylko wyśmienitą, ale także efektownie wyglądającą. Przepis na odwrócone ciasto mocno pomarańczowe to doskonały pomysł na słodki akcent każdego spotkania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- pomarańcze – 3 sztuki
- cukier – 110 g
- mąka pszenna – 240 g
- cukier – 50 g
- soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- maślanka – 200 g
- jajka – 3 sztuki
- roztopione masło – 120 g
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Odwrócone ciasto mocno pomarańczowe – jak zrobić?
- Wycinamy grube plastry ze środkowej części pomarańczy. Wystarczy około ośmiu grubych plastrów. Z pozostałych odciętych części wyciskamy sok. Sok pomarańczowy wlewamy do garnka, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim cukier. Plastry pomarańczy wkładamy do syropu i gotujemy przez około 20 minut. W jednym naczyniu mieszamy ze sobą łyżką mokre składniki, a w drugim suche. Łączymy suche składniki z mokrymi. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Plastry owoców wyjęte z syropu układamy na dnie tortownicy. Na pomarańcze wykładamy ciasto.
- Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C. Górę upieczonego ciasta nakłuwamy widelcem lub wykałaczką i obficie polewamy syropem, w którym gotowały się wcześniej plastry pomarańczy. Odwracamy ciasto i polewamy syropem plastry pomarańczy.
Odwrócone ciasto mocno pomarańczowe – dodatkowe informacje
Do przygotowania odwróconego ciasta mocno pomarańczowego nie jest potrzebny mikser. Składniki wystarczy połączyć łyżką lub ubijakiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Odświętna szarlotka z bezą
Następny przepis: Odwrócone ciasto z gruszkami