Odwrócone ciasto mocno pomarańczowe

Odwrócone ciasto mocno pomarańczowe

Odwrócone ciasto mocno pomarańczowe to smaczna i aromatyczna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Niepowtarzalny smak świeżych pomarańczy doskonale harmonizuje z delikatnym, wilgotnym biszkoptem, a soczystość owocowego spodu sprawia, że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Wyjątkowość tego deseru polega na pięknym prezentowaniu się kolorowymi plastrami pomarańczy, które „chowają” się pod spodem podczas pieczenia, a następnie odwracane są na wierzch, czyniąc całość nie tylko wyśmienitą, ale także efektownie wyglądającą. Przepis na odwrócone ciasto mocno pomarańczowe to doskonały pomysł na słodki akcent każdego spotkania.

Składniki:

  • pomarańcze – 3 sztuki
  • cukier – 110 g
  • mąka pszenna – 240 g
  • cukier – 50 g
  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • maślanka – 200 g
  • jajka – 3 sztuki
  • roztopione masło – 120 g
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Odwrócone ciasto mocno pomarańczowe – jak zrobić?

  1. Wycinamy grube plastry ze środkowej części pomarańczy. Wystarczy około ośmiu grubych plastrów. Z pozostałych odciętych części wyciskamy sok. Sok pomarańczowy wlewamy do garnka, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim cukier. Plastry pomarańczy wkładamy do syropu i gotujemy przez około 20 minut. W jednym naczyniu mieszamy ze sobą łyżką mokre składniki, a w drugim suche. Łączymy suche składniki z mokrymi. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Plastry owoców wyjęte z syropu układamy na dnie tortownicy. Na pomarańcze wykładamy ciasto.
  2. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C. Górę upieczonego ciasta nakłuwamy widelcem lub wykałaczką i obficie polewamy syropem, w którym gotowały się wcześniej plastry pomarańczy. Odwracamy ciasto i polewamy syropem plastry pomarańczy.

Odwrócone ciasto mocno pomarańczowe – dodatkowe informacje

Do przygotowania odwróconego ciasta mocno pomarańczowego nie jest potrzebny mikser. Składniki wystarczy połączyć łyżką lub ubijakiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Odświętna szarlotka z bezą
Następny przepis: Odwrócone ciasto z gruszkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode