Odświętna szarlotka z bezą

Odświętna szarlotka z bezą

Odświętna szarlotka z bezą to wykwintna wariacja na temat tradycyjnej polskiej szarlotki. Ta wytworna wersja klasycznego ciasta jabłkowego ma w sobie coś z elegancji i uroku. Kruche ciasto, soczyste jabłka i lekka, słodka beza tworzą niepowtarzalne połączenie smaków i konsystencji. Dodatek bitej śmietany dodaje świeżości i delikatnie kontrastuje ze słodyczą bezy. Szarlotka z bezą i bitą śmietaną to idealna propozycja na odświętny deser, który z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Przygotowana z miłością i starannością, ta szarlotka królewska z bezą stanie się prawdziwą gwiazdą każdego świątecznego stołu.

Składniki:

  • ciasto (na blachę 20 x 36 cm):
  • 40 dag mąki + do podsypania
  • 10 dag cukru pudru
  • 25 dag margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo:
  • 1,5 kg pokrojonych w plastry jabłek
  • cukier do smaku (w zależności od rodzaju jabłek)
  • łyżka bułki tartej
  • 2 pełne łyżeczki cynamonu
  • masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany 30 % (schłodzonej)
  • 2 naturalne serki bieluchy (każdy po 150 g)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • małe opakowanie cukru wanilinowego
  • beza:
  • 5 białek
  • 1 i 1/2 szkl. cukru kryształu
  • szczypta soli

Odświętna szarlotka z bezą – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (mniejszą i większą). Większą część wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki na min. 30 minut. Ciasto posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Na wierch ścieramy na grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki. Pieczemy godzinę w temperaturze 160-170 stopni.
  2. Galaretki rozpuścić w 3/4 szkl. wrzącej wody. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Dodać serki i delikatnie wlać zimną galaretkę. Składniki dobrze połączyć.
  3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając. Formę odwracamy do góry dnem. Dno natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Bezę zasuszamy 60-80 minut w temp. 130 stopni.
  4. Przełożenie: ciasto z jabłkami – masa śmietanowa – beza (lekko dociskamy do masy)

Odświętna szarlotka z bezą – dodatkowe informacje

Bezę najlepiej przygotować dzień wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Odlotowe skrzydełka KFC
Następny przepis: Odwrócone ciasto mocno pomarańczowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode