Odświętna szarlotka z bezą
Odświętna szarlotka z bezą to wykwintna wariacja na temat tradycyjnej polskiej szarlotki. Ta wytworna wersja klasycznego ciasta jabłkowego ma w sobie coś z elegancji i uroku. Kruche ciasto, soczyste jabłka i lekka, słodka beza tworzą niepowtarzalne połączenie smaków i konsystencji. Dodatek bitej śmietany dodaje świeżości i delikatnie kontrastuje ze słodyczą bezy. Szarlotka z bezą i bitą śmietaną to idealna propozycja na odświętny deser, który z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Przygotowana z miłością i starannością, ta szarlotka królewska z bezą stanie się prawdziwą gwiazdą każdego świątecznego stołu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto (na blachę 20 x 36 cm):
- 40 dag mąki + do podsypania
- 10 dag cukru pudru
- 25 dag margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo:
- 1,5 kg pokrojonych w plastry jabłek
- cukier do smaku (w zależności od rodzaju jabłek)
- łyżka bułki tartej
- 2 pełne łyżeczki cynamonu
- masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany 30 % (schłodzonej)
- 2 naturalne serki bieluchy (każdy po 150 g)
- 2 galaretki cytrynowe
- małe opakowanie cukru wanilinowego
- beza:
- 5 białek
- 1 i 1/2 szkl. cukru kryształu
- szczypta soli
Odświętna szarlotka z bezą – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (mniejszą i większą). Większą część wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki na min. 30 minut. Ciasto posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Na wierch ścieramy na grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki. Pieczemy godzinę w temperaturze 160-170 stopni.
- Galaretki rozpuścić w 3/4 szkl. wrzącej wody. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Dodać serki i delikatnie wlać zimną galaretkę. Składniki dobrze połączyć.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając. Formę odwracamy do góry dnem. Dno natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Bezę zasuszamy 60-80 minut w temp. 130 stopni.
- Przełożenie: ciasto z jabłkami – masa śmietanowa – beza (lekko dociskamy do masy)
Odświętna szarlotka z bezą – dodatkowe informacje
Bezę najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Odlotowe skrzydełka KFC
Następny przepis: Odwrócone ciasto mocno pomarańczowe