Obiadowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i pieczarek
Przedstawiamy przepis na doskonałą obiadową zapiekankę z ziemniaków, cebuli i pieczarek. Jest to apetyczna i syta propozycja dla wszystkich wegetarian, aczkolwiek miłośnicy mięsa także się nią zachwycą. Tego rodzaju zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami to doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych po zupy kartofli. Można ją przygotować na podwieczorek lub obiad, a nawet jako dodatek do mięs. Poza tym zapiekana cebula z pieczarkami i ziemniakami to połączenie klasycznych smaków, które nigdy nie wychodzą z mody. Przepis jest prosty w wykonaniu i nie wymaga skomplikowanych składników.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
 - 2 duże cebule
 - 50 dekagramów pieczarek
 - sól do smaku
 - pieprz czarny mielony do smaku
 - olej do smażenia
 - 25 dekagramów sera żółtego
 - 330 gramów śmietany 18%
 - 2 jajka
 - suszona natka pietruszki według uznania
 - suszony lubczyk według uznania
 - masło lub margaryna do posmarowania formy
 
Obiadowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i pieczarek – jak zrobić?
- Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w plasterki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dokładnie odcedzamy i studzimy. Uważamy, żeby za mocno się nie rozgotowały.
 - Cebulę obieramy, kroimy w cieniutkie półplasterki, smażymy do miękkości na oleju, oprószamy do smaku solą. Usmażoną cebulę odsączamy z oleju i studzimy.
 - Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Dusimy do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszoną natką i lubczykiem. Studzimy.
 - Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 - Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
 - Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem lub margaryną. Następnie wykładamy dno ziemniakami, połową pieczarek i cebuli, ponownie ziemniaki, pieczarki i cebula, na koniec ziemniaki, połowa sera żółtego i zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym.
 - Pieczemy w temperaturze 180 minut przez około 35-40 minut aż sos się zetnie. Posypujemy resztą sera, zapiekamy kilka chwil.
 - Gotową zapiekankę podajemy. Smacznego życzę.
 
Obiadowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i pieczarek – dodatkowe informacje
Z przepisu wychodzi 4 spore porcje.
