NUTELLA DOMOWA czyli KREM ORZECHOWO CZEKOLADOWY
Kto nie uwielbia Nutelli? Ten słodki, kremowy smakołyk jest doskonałym dodatkiem do ciasteczek, tostów i naleśników. Jeśli jednak szukasz zdrowszej opcji, zdecyduj się na domową nutellę. Krem orzechowo czekoladowy zawiera naturalne składniki i ma intensywny smak świeżych orzechów i ciemnej czekolady. Przygotowanie go jest proste i zabawne, a efekt końcowy zapewne przekroczy Twoje oczekiwania. Oto przepis na domową nutellę „moje wypieki”. Bez konserwantów, aromatów, cukru rafinowanego. Spróbuj, a przekonasz się, że zdrowy deser też może być pyszny. Idealny dla osób na diecie czy tych, którzy po prostu stawiają na zdrową żywność.
Piotr Zieliński
Składniki:
- tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości 75%-80% kakao
- szklanka orzechów laskowych (bądź innych ulubionych)
- 1/2 szklanki brązowego / białego / trzcinowego cukru
- niecała szklanka mleka krowiego / kokosowego (jak krem będzie za gęsty dodajcie go jeszcze trochę)
Nutella domowa czyli krem orzechowo czekoladowy – jak zrobić?
-
Zacznijmy od orzechów.
Wysypałam je na suchą patelnię.
Smażyłam kilka minut mieszając drewnianą łyżką.
Skórka lekko się przypaliła. - Wysypałam je na czystą ściereczkę i pocierałam aż łuszcząca skórka poodpadała.
- Zmiksowałam je w blenderze.
-
Zalałam je połową podgrzanego mleka.
Odstawiłam na chwilę, żeby masa orzechowa napęczniała i namiękła. -
Czekoladę pokroiłam na małe kawałki.
W małym garnuszku podgrzałam resztę mleka.
Dodałam do niego czekoladę. - Mieszałam, aż czekolada się rozpuściła.
-
Masę orzechową przelałam do blendera.
Wlałam rozpuszczoną czekoladę.
Na koniec wsypałam cukier. -
Wszystko miksowałam przez kilka minut.
Masa się napowietrzyła.
Przełożyłam ją do słoiczka.
Trzymałam w lodówce.
Mnie wyszło około 500 ml.
Konsystencja masy zależy od czasu i przyrządów do miksowania.
W moim kremie masa orzechowa jest wyczuwalna,
ale podkreśla to tylko jeszcze bardziej jej rewelacyjny smak.
Spróbujcie! Smacznego!
NUTELLA DOMOWA czyli KREM ORZECHOWO CZEKOLADOWY – Dodatkowe informacje
Poniższe składniki można modyfikować. Zamiast orzechów laskowych można użyć innych, np. pistacjowych, ziemnych lub migdałów. Czekoladę gorzką zastąpić może mleczna. Krem jest idealny do kanapek, naleśników albo jedzenia go łyżką.;-)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nutella z kaszy jaglanej
Następny przepis: Nutella biała z jabłek