Norweskie bułeczki cynamonowe
Norweskie bułeczki cynamonowe to doskonały sposób na wprowadzenie skandynawskiego smaku do swojego domu. Dzięki ich subtelnej słodyczy, bogatemu aromatowi cynamonu oraz lekkiej, puszystej strukturze, stają się idealnym wyborem na leniwe weekendowe poranki. W Skandynawii te małe wypieki cieszą się ogromną popularnością, a ich przygotowanie to prawdziwe święto. Zaskocz swojego domu oraz gości i zaserwuj na stół prawdziwie norweskie bułeczki cynamonowe – bez wątpienia znikną w mgnieniu oka! Ciesz się nimi na ciepło, kiedy są najbardziej aromatyczne i pyszne.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 14 g suchych drożdży lub 28 g drożdży świeżych
- ½ łyżeczki soli
- 100 g roztopionego masła
- 300 ml letniego mleka
- 2 jajka
- Dodatkowo:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Norweskie bułeczki cynamonowe – jak zrobić?
- Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz solą (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) Dodać mleko, roztopione masło i jajka. Dobrze wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego (można wyrobić ciasto ręcznie, lecz jest to bardziej pracochłonne) Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić i rozwałkować na duży prostokąt o grubości około 3-5 mm) Wysmarować go miękkim masłem, posypać cukrem i oprószyć cynamonem. Ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
- Powstały rulon pokroić na 15-18 części. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawić na około 30 minut do napuszenia.
- Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180 st. C przez 25-30 minut do zarumienienia. Upieczone bułeczki wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego! (inspiracja/źródło: Kuchnia Dziecinnie Prosta)
Norweskie bułeczki cynamonowe – dodatkowe informacje
Przepis na około 18 bułeczek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: NOODLE Z KURCZAKIEM I PAK CHOI
Następny przepis: NOWOŚĆ DOROTY