Norweska zupa rybna z łososiem i krewetkami
Podróżujmy kulinarnie do zimnej, skandynawskiej krainy z tym przepisem na norweską zupę rybną z łososiem i krewetkami. Te typowe składniki kuchni norweskiej tworzą nie tylko smakowite, ale i pożywne danie. Serwowana ciepła zupa idealnie sprawdzi się podczas chłodniejszych dni, wprowadzając do Twojego domu nutkę skandynawskiego klimatu. Skomponowana z delikatnego łososia, aromatycznych krewetek i wyselekcjonowanych warzyw, owa zupa pochodzi z regionu, który słynie z doskonałych, smakowitych i wartościowych potraw rybnych. Oto norweska zupa rybna – raj dla miłośników owoców morza. Zachęcam do spróbowania!
admin
Składniki:
- 500 g filetów łososia bez skóry
- 200 g rozmrożonych, obranych krewetek
- 1 korzeń pietruszki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe czerwone papryki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- pieprz kajeński
- sól, pieprz
- 700 ml wody
- 300 ml śmietanki do zup (dałam 100 ml)
- sok z limonki lub cytryny
- koperek
- oliwa
Norweska zupa rybna z łososiem i krewetkami – jak zrobić?
- Pietruszkę, cebulę i czosnek obieram. Pietruszkę kroję w cienkie plastry, cebulę i czosnek drobno siekam, paprykę przekrawam na pół i kroję w paski.
- Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy, wrzucam pietruszkę, cebulę, czosnek i paprykę, smażę przez 2 minuty, pod koniec dodaję szczyptę pieprzu kajeńskiego oraz 1 łyżkę przecieru pomidorowego, mieszam.
- Przekładam do niedużego garnka, zalewam wodą i śmietanką, mieszam, gotuję na małym ogniu przez 20 minut.
- Pod koniec doprawiam solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Łososia kroję w dużą kostkę, wrzucam do zupy, po 3 minutach dodaję krewetki, pozostawiam na małym ogniu jeszcze przez 3 minuty.
- Zdejmuję garnek z palnika, doprawiam jeszcze odrobiną soli, pieprzu i soku z cytryny.
- Nalewam zupę do miseczek, posypuję koperkiem, podaję z cząstką limonki.
Norweska zupa rybna z łososiem i krewetkami – dodatkowe informacje
Do przygotowania tej zupy koniecznie trzeba wybrać surowe krewetki, czyli te szare. Krewetki gotujemy bardzo krótko, żeby nie były twarde i gumowate. Różowe krewetki są już wcześniej poddane obróbce cieplnej i nigdy nie będą smakować tak dobrze jak te surowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną
Następny przepis: NOODLE Z KURCZAKIEM I PAK CHOI