Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną
Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pieczyw. Idealny sposób na urozmaicenie śniadania czy kolacji. Stonowany, lekko orzechowy posmak bułeczek jaglanych, pochodzący od zastosowania kaszy, doskonale harmonizuje z delikatną słodyczą mąki pszennej. Dodajmy do tego jeszcze korzystne odżywczo zdrowotne właściwości kaszy jaglanej, bogatej w błonnik, magnez, wapń, a także łatwo przyswajalne białko. Te bułki mogą zaskoczyć nie tylko swoim smakiem, ale i wartościami odżywczymi. Świetnie sprawdzają się zarówno na słodko, jak i na ostro.
Piotr Zieliński
Składniki:
- mąka pszenna typ 650 – 250 g
- mąka pszenna typ 2000 – 100 g
- ugotowana kasza jaglana – 170 g
- letnia woda – 125 ml
- świeże drożdże – 25 g
- płynny miód – 1 łyżeczka
- sól – 1,5 łyżeczki
- oliwa – 2 łyżki
- mąka do podsypywania – 2 łyżki
- biały i czarny sezam – 1 łyżka
- żółtko – 1 szt.
- śmietana – 1 łyżka
Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną – jak zrobić?
-
1.
Przygotowuję rozczyn z drożdży, dwóch łyżek mąki, ciepłej wody i miodu. Odstawiam w ciepłe miejsce. Wyrośnięty mieszam z pozostałymi składnikami i przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego zagniatam ciasto. -
2.
Miskę z ciastem przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na całą noc. Rano wyjmuję z lodówki i dopiero jak ciasto się ociepli dzielę je na 12 równych kawałków, a z nich formuję bułeczki. -
3.
Uformowane bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z bułkami przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kilka minut. -
4.
Wyrośnięte bułki smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i posypuję białym i czarnym sezamem. -
5.
Blaszkę z bułkami wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 18-20 minut. Upieczone przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
xxxx – dodatkowe informacje
*można wykorzystać kaszę ugotowaną dzień wcześniej.
*kasza jaglana sprawia, że bułki jaglane mają więcej wartościowych składników i dłużej zachowują świeżość.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Niskosłodzony dżem truskawkowy
Następny przepis: Noodle w pudle