Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną

Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną

Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pieczyw. Idealny sposób na urozmaicenie śniadania czy kolacji. Stonowany, lekko orzechowy posmak bułeczek jaglanych, pochodzący od zastosowania kaszy, doskonale harmonizuje z delikatną słodyczą mąki pszennej. Dodajmy do tego jeszcze korzystne odżywczo zdrowotne właściwości kaszy jaglanej, bogatej w błonnik, magnez, wapń, a także łatwo przyswajalne białko. Te bułki mogą zaskoczyć nie tylko swoim smakiem, ale i wartościami odżywczymi. Świetnie sprawdzają się zarówno na słodko, jak i na ostro.

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 – 250 g
  • mąka pszenna typ 2000 – 100 g
  • ugotowana kasza jaglana – 170 g
  • letnia woda – 125 ml
  • świeże drożdże – 25 g
  • płynny miód – 1 łyżeczka
  • sól – 1,5 łyżeczki
  • oliwa – 2 łyżki
  • mąka do podsypywania – 2 łyżki
  • biały i czarny sezam – 1 łyżka
  • żółtko – 1 szt.
  • śmietana – 1 łyżka

Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną – jak zrobić?

  • 1.
    Przygotowuję rozczyn z drożdży, dwóch łyżek mąki, ciepłej wody i miodu. Odstawiam w ciepłe miejsce. Wyrośnięty mieszam z pozostałymi składnikami i przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego zagniatam ciasto.
  • 2.
    Miskę z ciastem przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na całą noc. Rano wyjmuję z lodówki i dopiero jak ciasto się ociepli dzielę je na 12 równych kawałków, a z nich formuję bułeczki.
  • 3.
    Uformowane bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z bułkami przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kilka minut.
  • 4.
    Wyrośnięte bułki smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i posypuję białym i czarnym sezamem.
  • 5.
    Blaszkę z bułkami wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 18-20 minut. Upieczone przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

xxxx – dodatkowe informacje

*można wykorzystać kaszę ugotowaną dzień wcześniej.
*kasza jaglana sprawia, że bułki jaglane mają więcej wartościowych składników i dłużej zachowują świeżość.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Niskosłodzony dżem truskawkowy
Następny przepis: Noodle w pudle

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode