Niemieckie ciasto maślane

Niemieckie ciasto maślane

Odkryj smak tradycyjnego niemieckiego wypieku z naszym przepisem na niemieckie ciasto maślane. To delikatne i kusząco maślane ciasto, urozmaicone dodatkiem migdałów, stanowi doskonałe połączenie prostej elegancji i wspaniałego smaku. Jeden kęs, a poczujesz jak topnieje w ustach, zaś orzechowy posmak migdałów dodaje temu ciastu charakterystycznego, niepowtarzalnego uroku. Czy szukasz idealnego przepisu na maślane ciasto do popołudniowej kawy, czy chcesz zaskoczyć gości unikalnym deserem, nasze niemieckie ciasto maślane sprawdzi się idealnie. Jest przy tym niezwykle proste do przygotowania, co dodatkowo zyskuje na jego atrakcyjności.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 1 paczuszka proszku do pieczenia 8g
  • 180 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 200 g słodkiej śmietany
  • Polewa:
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 200 g płatków migdałowych

Niemieckie ciasto maślane – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przesianą mąkę z proszkiem i szczyptę soli. Wymieszać na gładką masę i wlać słodką śmietankę.
  2. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić równomiernie na formie i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
  3. Przygotowanie polewy trwa dosłownie chwilę: masło rozpuścić w rondelku, wlać mleko, dodać cukier, zamieszać, rozpuścić i wsypać płatki migdałowe. Polewę rozprowadzić na podpieczonym cieście i wstawić do piekarnika na dalsze 10-15 minut, aż ciasto upiecze się na złoto. Można podawać z bitą śmietaną. Smacznego!

Niemieckie ciasto maślane – dodatkowe informacje

Dodatkowo ciasto można posypać cynamonem lub kokoskami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Niemiecka zupa ziemniaczana
Następny przepis: Niemiecki jabłecznik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode