Niemiecki jabłecznik

Niemiecki jabłecznik

Jabłecznik to jedno z najpopularniejszych deserów, które cieszy się uznaniem nie tylko w Polsce, ale także na świecie. Niemiecki jabłecznik, inaczej zwany szarlotką po niemiecku, to wyjątkowo smaczna i aromatyczna odmiana tego deseru. Charakteryzuje się delikatnym, puszystym ciastem, przeplatanym soczystymi kawałkami jabłek i przyprawionym korzennymi przyprawami. Warto podkreślić, że przepis na ten deser jest prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy zadowoli zarówno domowników, jak i gości. Niemiecki jabłecznik – to doskonała propozycja na słodki finał obiadu czy smakowity dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny lub masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • nadzienie:
  • 6-7 jabłek
  • 30 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • ewentualnie rodzynki
  • lukier:
  • 125 g cukru pudru
  • 2 łyżki letniej wody
  • można dodać parę kropli soku z cytryny
  • dodatkowo:
  • olej do posmarowania foremki
  • bułka tarta

Niemiecki jabłecznik – jak zrobić?

  1. Do miski wsypać mąkę, margarynę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jedno jajko. Zagnieść ciasto ręką lub mikserem. Ciasto jest dość miękkie. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na przynajmniej pół godziny do lodówki.
  2. Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i włożyć do miski z wodą, żeby nie ciemniały. W garnku rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone jabłka, bez wody. Wsypać cukier i cynamon i poddusić 3-4 minuty, aż jabłka będą miękkie. Ostudzić i ewentualnie dodać umyte i odsączone rodzynki.
  3. Foremkę posmarować olejem i posypać bułką tartą (albo wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części: 2/3 na spód i 1/3 na wierzch. Ciasto najlepiej jest rozwałkować między dwoma arkuszami folii spożywczej i wyłożyć na dnie foremki tworząc brzeżek. Ostudzoną masę jabłkową wyłożyć na spód i nakryć drugą częścią ciasta.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 45 minut na złoto. Cukier puder i wodę wymieszać na gładki lukier. Dla smaku można dodać parę kropel soku z cytryny i ewentualnie dosypać trochę więcej cukru pudru. Jeszcze ciepły jabłecznik posmarować lukrem.

Słowa kluczowe: szarlotka po niemiecku

Niemiecki jabłecznik – dodatkowe informacje

Do jabłek można dodać rodzynki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Niemieckie ciasto maślane
Następny przepis: Niemieckie gofry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode