Niemiecki jabłecznik
Jabłecznik to jedno z najpopularniejszych deserów, które cieszy się uznaniem nie tylko w Polsce, ale także na świecie. Niemiecki jabłecznik, inaczej zwany szarlotką po niemiecku, to wyjątkowo smaczna i aromatyczna odmiana tego deseru. Charakteryzuje się delikatnym, puszystym ciastem, przeplatanym soczystymi kawałkami jabłek i przyprawionym korzennymi przyprawami. Warto podkreślić, że przepis na ten deser jest prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy zadowoli zarówno domowników, jak i gości. Niemiecki jabłecznik – to doskonała propozycja na słodki finał obiadu czy smakowity dodatek do popołudniowej kawy.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- ciasto:
 - 300 g mąki
 - 200 g margaryny lub masła
 - 100 g cukru
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 - 1 łyżka proszku do pieczenia
 - 1 jajko
 - nadzienie:
 - 6-7 jabłek
 - 30 g masła
 - 3 łyżki cukru
 - szczypta cynamonu
 - ewentualnie rodzynki
 - lukier:
 - 125 g cukru pudru
 - 2 łyżki letniej wody
 - można dodać parę kropli soku z cytryny
 - dodatkowo:
 - olej do posmarowania foremki
 - bułka tarta
 
Niemiecki jabłecznik – jak zrobić?
- Do miski wsypać mąkę, margarynę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jedno jajko. Zagnieść ciasto ręką lub mikserem. Ciasto jest dość miękkie. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na przynajmniej pół godziny do lodówki.
 - Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i włożyć do miski z wodą, żeby nie ciemniały. W garnku rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone jabłka, bez wody. Wsypać cukier i cynamon i poddusić 3-4 minuty, aż jabłka będą miękkie. Ostudzić i ewentualnie dodać umyte i odsączone rodzynki.
 - Foremkę posmarować olejem i posypać bułką tartą (albo wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części: 2/3 na spód i 1/3 na wierzch. Ciasto najlepiej jest rozwałkować między dwoma arkuszami folii spożywczej i wyłożyć na dnie foremki tworząc brzeżek. Ostudzoną masę jabłkową wyłożyć na spód i nakryć drugą częścią ciasta.
 - Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 45 minut na złoto. Cukier puder i wodę wymieszać na gładki lukier. Dla smaku można dodać parę kropel soku z cytryny i ewentualnie dosypać trochę więcej cukru pudru. Jeszcze ciepły jabłecznik posmarować lukrem.
 
Słowa kluczowe: szarlotka po niemiecku
Niemiecki jabłecznik – dodatkowe informacje
Do jabłek można dodać rodzynki.






