Niemiecka zupa ziemniaczana

Niemiecka zupa ziemniaczana

Poznaj tradycyjne smaki kuchni niemieckiej i przygotuj Niemiecką zupę ziemniaczaną. Ta obfita i sycąca potrawa jest idealna na chłodne dni, a jej główne składniki, które to ziemniaki i szparagi, stanowią kwintesencję prostoty. Niemcy są znani z szerokiego wykorzystania ziemniaków w swojej kulinarii, a ta zupa jest tego doskonałym przykładem. Bez względu na to, czy jesteś fanem kuchni niemieckiej, czy po prostu szukasz nowych, ciekawych przepisów na zupy, ta zupa ziemniaczana na pewno przyciągnie Twoją uwagę swoim smakiem i aromatem. Spróbuj zupy szparagowej po niemiecku i poczuj się jak na tradycyjnym niemieckim obiedzie.

Składniki:

  • Ok. 10 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 kiełbasy
  • Kawałek wędzonego boczku (20 dag)
  • Kawałek łopatki wieprzowej (20 dag)
  • 1 duża cebula
  • Kubek kwaśnej śmietany
  • Mleko i mąka do zaprawienia
  • Sól, pieprz w kulkach, ziele angielskie, listek laurowy
  • Majeranek
  • Olej do smażenia

Niemiecka zupa ziemniaczana – jak zrobić?

  1. Kiełbasę, boczek i mięso pokroić w równą kostkę, olej rozgrzać na dnie dużego garnka i wszystko wrzucić do smażenia. Smażyć aż wszystko się zrumieni, pod koniec smażenia wrzucić pokrojoną cebulę. Chwilę przesmażyć i zalać wszystko wodą.
  2. Dodać przyprawy, pokrojoną marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować wszystko przez 20 minut.
  3. Po tym czasie zupę zaprawić mąką z mlekiem, dodać śmietanę (rozrobioną w miseczce z chochlą gorącej zupy). Zagotować i gotowe.

Niemiecka zupa ziemniaczana – dodatkowe informacje

W oryginalnym przepisie ziemniaki były zmiksowane, jednak ja wolę, kiedy są w kawałkach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: NIEDZIELNY ROSÓŁ
Następny przepis: Niemieckie ciasto maślane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode