NIEDZIELNY ROSÓŁ
Niedzielny rosół to najbardziej klasyczny i tradycyjny obiad w polskich domach. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem, który przypomina o domu, bliskich i wspólnie spędzonym czasie. To danie, pełne dobroci z surowców najwyższej jakości, jest nieodłącznym elementem rodzinnego spotkania. Jego niepowtarzalny, naturalny smak, jest rezultatem długiego gotowania, przez co składniki mają czas, aby skutecznie oddać swoje wartości. To doskonała uczta dla smakoszy, ceniących sobie tradycyjne, domowe potrawy z duszą. Niedzielny rosół to nie tylko pyszna zupa, ale też symbole tradycji i miłości, której doświadczamy siedząc razem przy stole.
Piotr Zieliński
Składniki:
- – 50 dag filetów z kurczaka
- – 1 noga z kurczaka
- – 2 marchewki
- – 1 pietruszka
- – natka pietruszki
- – ½ selera
- – mała cebula
- – sól
- – pieprz
Niedzielny rosół – jak zrobić?
- Do garnka wlać ok. litr wody.
- Dodać kawałki piersi z kurczaka i nogę.
- Dodać trochę pieprzu i soli.
- Gotować ok. 30 minut.
- Marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler obrać i pokroić na kawałki.
- Natkę drobno posiekać.
- Do gotującego się kurczaka dodać warzywa.
- Dalej gotować ok. godziny.
- Rosół można podawać z makaronem, ryżem bądź lanymi kluskami.
NIEDZIELNY ROSÓŁ – dodatkowe informacje
Poradą dotyczącą niedzielnego rosół jest posypanie go natką pietruszki lub dodaniem kawałków marchwi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Niedzielny obiad z piekarnika
Następny przepis: Niemiecka zupa ziemniaczana