Niebo w gębie

Niebo w gębie

Przygotuj się na podróż kulinarną do raju smaków z naszym przepisem na placek „Niebo w gębie”. To wyjątkowo delikatne ciasto jest dosłownie jak małym kawałkiem nieba na talerzu. To niebo ciasto przyciąga swoją miękkością, lekkością oraz niepowtarzalnym smakiem. Można je przyrządzać na różne okazje, czy to urodziny, imieniny, czy po prostu spotkanie ze znajomymi. Pyszna masa, delikatny biszkopt i uroczysty wygląd – to wszystko sprawia, że placek „Niebo w gębie” doskonale sprawdza się jako deser na specjalne okazje. Zapraszamy do odkrywania niezwykłych wrażeń smakowych, które z pewnością przyniesie Ci ten przepis.

Składniki:

  • Ciasto półkruche:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg kwaskowych jabłek
  • 3/4 szklanki cukru (oryginalnie była 1 szklanka cukru)
  • 1 galaretka (u mnie cytrynowa)
  • Masa orzechowa:
  • 20 dag orzechów włoskich lub laskowych (obranych)
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (wg przepisu była 1 szklanka cukru)
  • 300 g miękkiego masła
  • Masa czekoladowa:
  • 1 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 100 g słodkiej śmietanki 30%

Niebo w gębie – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.
    Dodać margarynę, posiekać nożem.
    Wsypać cukier, dodać żółtka i śmietanę.
    Zagnieść ciasto, wstawić na pół godziny do lodówki.
    Po schłodzeniu ciasta podzielić je na pół i upiec oddzielnie dwa placki w temp.180°C ok. 15-20 minut każdy. Pozostawić do ostudzenia.
  2. 2.
    Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, wsypać cukier i prażyć mieszając co jakiś czas przez około 10 minut, żeby zmiękły.
    Wsypać galaretkę w proszku,dobrze wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Zostawić, żeby masa ostygła.
    Formę 24×35 cm (lub o podobnych wymiarach) wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć jeden placek do foremki i kłaść na niego masę jabłkową. Wyrównać.
  3. 3.
    Masa orzechowa:
    Orzechy zmielić.
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
    Słodką śmietankę 30-kę wlać do garnka, podgrzać. Do gotującej śmietanki wlać masę jajeczną, zamieszać, następnie wrzucić orzechy. Gotować przez 3 minuty, potem zostawić do ostudzenia.
    Masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnej masy orzechowej ciągle mieszając. Gotową masę rozłożyć na masę jabłkową, wyrównać. Przykryć drugim plackiem.
  4. 4.
    Polewa:
    Podgrzać śmietankę. Kiedy zacznie lekko wrzeć-odstawić z ognia, wrzucić kostki czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą masę rozprowadzić na cieście.
    Wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Porady – dodatkowe informacje

Żeby ułatwić sobie rozłożenie ciasta w blaszce, można przykryć wierzch folią spożywczą i na niej wałkować powierzchnię małym wałeczkiem, wtedy ciasto nie będzie się przyklejało do wałeczka, a ładnie się rozprowadzi.

Przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki pół godziny wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Niby w-z z kremem jogurtowym
Następny przepis: Ciasto na krakersach z masą budyniową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode