Niby w-z z kremem jogurtowym

Niby w-z z kremem jogurtowym

Czy zamarzyło Ci się coś wyjątkowo smakowitego i unikalnego? Przedstawiamy Ci przepis na „Niby w-z z kremem jogurtowym”. Ten fenomenalny deser charakteryzuje się delikatnością i kuszącym smakiem, który zachwyci każdego łakomczucha. To ciasto z kremem jogurtowym to idealna propozycja na rodzinne spotkania czy uroczyste okazje. Delikatne, puszyste ciasto przeplatane jest kremem jogurtowym, nadając całości niepowtarzalnego, świeżego smaku. Ten przepis to połączenie tradycyjnego ciasta w-z z nowoczesnym akcentem, którym jest krem jogurtowy. Wypróbuj, a na pewno przekonasz się, że to połączenie warto powtarzać!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • Kostka masła
  • 10 łyżek cukru
  • Słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 4 jajka
  • Szklanka mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • Kostka masła
  • Szklanka cukru pudru
  • Szklanka jogurtu greckiego
  • Cukier waniliowy
  • Polewa:
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

Niby w-z z kremem jogurtowym – jak zrobić?

  1. Ciasto: masło ucieramy z dodatkiem cukru i jaj. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki, dokładnie ucierając. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia ,dużą blachę. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.
  2. Krem: masło ucieramy z cukrem pudrem, w trakcie ucierania dodajemy stopniowo jogurt. Ucieramy do uzyskania puszystego kremu. Ciasto przełożyć przygotowanym kremem i polać polewą.
  3. Polewa: masło rozpuszczamy, dodajemy mleko, cukier i kakao. Zagotowujemy i wylewamy na upieczone ciasto. Dowolnie dekorujemy.

Sposób przygotowania:

Krem jogurtowy do ciast, ciasto z kremem jogurtowym

Niby w-z z kremem jogurtowym – dodatkowe informacje

Ciasto najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia, dobrze schłodzone.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Niebiański Banoffee
Następny przepis: Niebo w gębie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode