Niby w-z z kremem jogurtowym
Czy zamarzyło Ci się coś wyjątkowo smakowitego i unikalnego? Przedstawiamy Ci przepis na „Niby w-z z kremem jogurtowym”. Ten fenomenalny deser charakteryzuje się delikatnością i kuszącym smakiem, który zachwyci każdego łakomczucha. To ciasto z kremem jogurtowym to idealna propozycja na rodzinne spotkania czy uroczyste okazje. Delikatne, puszyste ciasto przeplatane jest kremem jogurtowym, nadając całości niepowtarzalnego, świeżego smaku. Ten przepis to połączenie tradycyjnego ciasta w-z z nowoczesnym akcentem, którym jest krem jogurtowy. Wypróbuj, a na pewno przekonasz się, że to połączenie warto powtarzać!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- Kostka masła
- 10 łyżek cukru
- Słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 4 jajka
- Szklanka mleka
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- Kostka masła
- Szklanka cukru pudru
- Szklanka jogurtu greckiego
- Cukier waniliowy
- Polewa:
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mleka
- Pół szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Niby w-z z kremem jogurtowym – jak zrobić?
- Ciasto: masło ucieramy z dodatkiem cukru i jaj. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki, dokładnie ucierając. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia ,dużą blachę. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.
- Krem: masło ucieramy z cukrem pudrem, w trakcie ucierania dodajemy stopniowo jogurt. Ucieramy do uzyskania puszystego kremu. Ciasto przełożyć przygotowanym kremem i polać polewą.
- Polewa: masło rozpuszczamy, dodajemy mleko, cukier i kakao. Zagotowujemy i wylewamy na upieczone ciasto. Dowolnie dekorujemy.
Sposób przygotowania:
Krem jogurtowy do ciast, ciasto z kremem jogurtowym
Niby w-z z kremem jogurtowym – dodatkowe informacje
Ciasto najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia, dobrze schłodzone.