Napój miodowy z imbirem i cytryną

Napój miodowy z imbirem i cytryną

Przepis na napój miodowy z imbirem i cytryną to propozycja zarówno dla amatorów tradycyjnych, ciepłych napojów, jak i dla poszukiwaczy nowych smaków. Znane ze swoich zdrowotnych właściwości cytryna i imbir, połączone z naturalnym miodem, tworzą wyjątkowy, aromatyczny napój. Stanowi doskonały sposób na rozgrzanie się w chłodniejsze dni, a także na odświeżenie podczas gorących letnich popołudni. Doskonały dla osób dbających o zdrowie, ale też любителей słodkich smaków. Oryginalna mieszanka składników sprawia, że napój cytrynowo-imbirowy idealnie sprawdzi się na każdą okazję.

Składniki:

  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 1 łyżka naturalnego miodu
  • 1 plasterek świeżego imbiru
  • 1 cytryna lub limonka (może być pół na pół)

Napój cytrynowo imbirowy – jak zrobić?

  1. Obieramy imbir, następnie zgniatamy i drobno siekamy. Po czym zalewamy wrzątkiem. Czekamy, aż ostygnie.
  2. Dodajemy sok z cytryny i łyżkę miodu.
  3. Mieszamy wszystkie składniki.

Napój miodowy z imbirem i cytryną – dodatkowe informacje

Najlepiej odstawić napój na noc, żeby wywar naciągnął smakiem. Pić rano zamiast kawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Napój izotoniczny z cytryną, ogórkiem i miętą
Następny przepis: Napój pomarańczowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode