Nalewka z renklod
Czy szukasz idealnego sposobu na schłodzenie się podczas gorącego letniego dnia? Zaprezentujemy dziś oryginalny przepis na nalewkę z renklod, która jest doskonałym dodatkiem do każdego posiłku. To wyjątkowa nalewka z żółtych śliwek, która łączy w sobie słodycz i subtelną kwaskowość, tworząc doskonały balans smaku. Dzięki swoim wyrazistym aromatom, ten napój jest doskonałym uzupełnieniem dla wielu dań. Na pewno pokochają go wszyscy miłośnicy śliwy renkloda. Postępuj zgodnie z naszym przepisem, aby stworzyć domową nalewkę, która zachwyci twoich gości swoją wyjątkowością.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram bardzo dojrzałych renklodów
- 4 szklanki spirytusu
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
Nalewka z renklod – jak zrobić?
- Renklody umyć, osuszyć, wydrylować, przekrawając na połówki. Śliwki włożyć do dużego słoja ( dodając cztery – pięć pestek) lub butli, zalać spirytusem, zamknąć. Pozostawić w temperaturze pokojowej, w ciemnym pomieszczeniu na cztery tygodnie. Z wody i cukru ugotować syrop i gorący wlać do pojemnika z nalewką, wstrząsnąć, żeby się płyny wymieszały i przecedzić przez sitko wyłożone gazą. Nalewkę wlać do suchych, wygotowanych butelek. Pozostałe po zlaniu nalewki śliwki można przesypać cukrem, Po około dziesięciu dniach zlać płyn, który można potraktować jako likier. Śliwki nadadzą się do przełożenia ciasta.
Nalewka z renklod – dodatkowe informacje
Im dłużej przechowamy nalewkę z żółtych śliwek renklod, tym będzie lepsza.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka z płatków róży
Następny przepis: Nalewka z rokitnika z miodem