Nalewka z rajskich jabłuszek

Nalewka z rajskich jabłuszek

Zachwyć się smakiem nalewki z rajskich jabłuszek, cieszącej oko swoją piękną, intensywną czerwienią. Ta wykwintna nalewka to prawdziwy kulinarny skarb, którego smak przypomina ciepłe, słoneczne dni jesiennych zbiorów. Niezwykle aromatyczne rajskie jabłuszka, których szczyt zbiorów przypada na wrzesień, są idealnym składnikiem do domowej roboty trunku. Przygotowanie nalewki z rajskich jabłuszek nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno Cię zadowoli. Sprawdź ten przepis i ciesz się smakiem oryginalnej, domowej nalewki.

Składniki:

  • 400 g świeżych jabłek
  • 500 ml czystej wódki
  • 0,5 szklanki cukru

Nalewka z rajskich jabłuszek – jak zrobić?

  1. 1.
    Rajskie jabłuszka myjemy, usuwamy ogonki i przekrajamy na 8 części. Wkładamy do litrowego słoja, zalewamy wódką, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce, najlepiej do piwnicy, na 4-5 tygodni.
  2. 2.
    Zlewamy wódkę do butelki, a owoce w słoju zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3-4 tygodnie do piwnicy.
  3. 3.
    Zlewamy wytworzony sok, łączymy z wódką, zlaną wcześniej, przecedzamy przez gazę i całość przelewamy do butelki, którą odstawiamy na co najmniej 6 tygodni.

Porady – Nalewka z rajskich jabłuszek

Z podanych składników otrzymamy 550 ml niezbyt słodkiej nalewki. Amatorzy słodszych trunków mogą zwiększyć ilość użytego cukru do 1 szklanki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka z płatków róży
Następny przepis: Nalewka z rokitnika z miodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode