Nalewka z pigwowca japońskiego

Nalewka z pigwowca japońskiego

Na przestrzeni wieków, w tradycjach wielu kultur, znaczące miejsce zajmuje sztuka tworzenia domowych napojów. Jednym z nich jest nalewka z pigwowca japońskiego – rzadko spotykana, a zarazem wyjątkowa propozycja dla smakoszy wykwintnych trunków. Dzięki swojemu oryginalnemu smakowi i aromatowi, z pewnością docenią ją miłośnicy owocowych alkoholi. Pigwowiec japoński, rokuje niezwykle aromatyczne i pełne smaków owoce, które w połączeniu z alkoholem tworzą wyśmienity trunek. Wyrafinowany smak, subtelny aromat oraz łagodne działanie alkoholu zachwycą nie tylko znawców, ale również tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z nalewkami. Odkryj z nami tajemnice nalewki z pigwowca japońskiego!

Składniki:

  • 1,20 kg pigwowca japońskiego
  • 500 ml spirytusu
  • 700 ml wódki czystej 40%
  • 4 szklanki cukru

Nalewka z pigwowca japońskiego – jak zrobić?

  1. Owoce pigwowca dokładnie myjemy, przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do słoja o pojemności ok. 2,5 litra. Spirytus mieszamy z wódką i zalewamy owoce. Zakręcamy słój i odstawiamy na ok. 6 tygodni.
  2. Zlewamy alkohol do butelek, a owoce zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 4 tygodnie, od czasu do czasu potrząsamy słojem, aby cukier się rozpuścił. Zlewamy syrop i łączymy z nalewem alkoholowym. Przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę i odstawiamy na co najmniej 3 miesiące.

Pigwowiec japoński – dodatkowe informacje

Im dłużej nalewka „leżakuje”, tym jest smaczniejsza, nabiera też coraz głębszego bursztynowego koloru.

Owoce pozostałe po przygotowaniu nalewki można wykorzystać do przygotowania marmoladki. Należy je podlać wodą (na początek około 1 szklanki) i gotować pod przykryciem, aż owoce zmiękną. W razie potrzeby dolewać wodę. Owoce zmiksować, ewentualnie dodać wody, jeśli chcemy mieć marmoladkę „smarowną”. Całość zagotować, przełożyć do słoiczków i od razu zakręcić. Taką marmoladkę można wykorzystać do ciast i deserów, a także dodać do masy owocowej w trakcie przygotowywania dżemu z owoców zawierających niewiele pektyn. Alkohol, który pozostał w owocach po nalewce w czasie gotowania całkowicie wyparował.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka z pigwy z pomarańczą i goździkami
Następny przepis: Nalewka z rabarbaru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode