Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Zapraszamy do odkrycia przepisu na niepowtarzalną nalewkę z kwiatów czarnego bzu. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy cenią naturalne, aromatyczne trunki, wykonane w domowym zaciszu. Kwiaty czarnego bzu dają wyjątkowo intensywny, kwiatowy smak i zapach, co czyni tę nalewkę wprost niepowtarzalną. Nalewka z kwiatów bzu to doskonały sposób na wykorzystanie darów natury i zaskoczenie znajomych wyjątkowym napojem. Ta prosta w przygotowaniu, jednak zachwycająca swym bogactwem smaku nalewka, z pewnością wpisze się w gust każdego miłośnika domowych wyrobów. Odkryj przepis na nalewkę z kwiatu czarnego bzu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Baldachy z kwiatów bzu czarnego – 50 sztuk
- Cytryna – 3 sztuki
- Limonka – 2 sztuki
- Cukier – 500 gramów
- Wódka – 1,5 litra
- Woda – 1 litr
Nalewka z kwiatów czarnego bzu – jak zrobić?
- Gotuję wodę z cukrem i odstawiam do przestygnięcia.
- Umyte limonki obieram i kroję na plasterki. Cytryny dokładnie myję, jedną nieobraną, a pozostałe obrane ze skórki kroję na bardzo cienkie plasterki. Z limonek i cytryn usuwam pestki.
- Do wyparzonego wrzątkiem, a następnie osuszonego słoja wkładam kwiaty bzu czarnego, przekładając je plasterkami cytryn i limonek. Zalewam przestudzonym syropem, zakręcam słoik i odstawiam na 2 tygodnie w dobrze nasłonecznione miejsce. Co jakiś czas zawartość słoja mieszam.
- Po tym czasie powstały sok zlewam przez gęste sito do czystego naczynia, mieszam z wódką. Rozlewam do butelek, szczelnie zakręcam i odstawiam na 6 tygodni.
- Następnie delikatnie zlewam nalewkę znad powstałego na dnie osadu, rozlewam do czystych butelek i odstawiam je na minimum miesiąc do piwnicy.
Porady – dodatkowe informacje
*Nalewkę z kwiatów czarnego bzu przygotowuje się całkiem podobnie jak syrop z tym, że wystarczy powstały sok wymieszać z wódką i odstawić na kilka tygodni do sklarowania. Później wystarczy już tylko delikatnie zlać nalewkę znad powstałego na dnie osadu do czystej butelki i właściwie jest już gotowa do picia. Jeśli uda nam się jeszcze trochę poczekać, to nalewka z kwiatów czarnego bzu tylko zyska na smaku i nabierze charakteru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka z mniszka lekarskiego
Następny przepis: Nalewka z mrożonych malin z miodem