Nalewka z koniczyny

Nalewka z koniczyny

Nalewka z koniczyny to prawdziwy gemstar domowej sztuki kulinarnej, idealny przysmak dla milośników tradycyjnych, polskich nalewek. To wyjątkowe połączenie aromatu koniczyny z alkoholem tworzy niepowtarzalny likier, który zarówno zaskakuje, jak i zachwyca. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym miłośnikiem nalewek, czy dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z destylacją, nalewka z koniczyny jest absolutną koniecznością. Podkreśl swoje umiejętności kulinarnych i zaskocz gości niebanalnym smakiem tego niesamowitego trunku.

Składniki:

  • – świeże kwiaty koniczyny czerwonej, około 0,5 kg
  • – wódka, 1 litr

Nalewka z koniczyny – jak zrobić?

  1. Do umytego i osuszonego słoja włożyć koniczynę uprzednio oczyszczoną. Zalać wódką i zakręcić słój. Przez 6 tygodni trzymać szczelnie zamkniętą w ciepłym miejscu.
  2. Po tym okresie przefiltrować i zlać ponownie do butelek. Zakorkować i odstawić.
  3. Korzystać z dobrodziejstw natury najlepiej przez okres ok. pół roku.

Nalewka z koniczyny – dodatkowe informacje

Nalewkę można dosłodzić miodem lub cukrem 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka z jeżyn
Następny przepis: Nalewka z łuskanych orzechów włoskich

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode