Nalewka z czerwonej porzeczki i mięty
Składniki:
- 2 kilogramy oczyszczonych czerwonych porzeczek
- 1 kilogram cukru
- 1 litr spirytusu 95%
- 250 mililitrów przegotowanej wody
- listki świeżej mięty
Nalewka porzeczkowa z miętą – jak zrobić?
- Owoce czerwonej porzeczki zasypujemy cukrem, a słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka dni, aby puściły sok.
- Wodę łączymy ze spirytusem 95% i otrzymujemy spirytus o mocy 70%.
- Po kilku dniach do słoja wkładamy kilkanaście listków świeżej mięty, zalewamy 70% spirytusem, zakręcamy słoik i odstawiamy na dwa miesiące. Po tym czasie odciskamy sok z owoców, filtrujemy nalewkę i rozlewamy do butelek.
- Nalewka musi postać kilka miesięcy, później można się nią delektować.
Sposób przygotowania nalewki z czerwonej porzeczki i mięty jest prosty. Najpierw należy zasypać owoce czerwonej porzeczki cukrem, a następnie przykryć słoik ściereczką i odstawić na kilka dni, aby puściły sok. W międzyczasie należy połączyć wodę ze spirytusem 95%, aby otrzymać spirytus o mocy 70%.
Po kilkudniowym procesie z porzeczką, należy dodać kilkanaście listków świeżej mięty do słoja, zalać je 70% spirytusem, zakręcić słoik i odstawić na dwa miesiące. Po upływie tego czasu należy odcisnąć sok z owoców, przefiltrować nalewkę i rozlać do butelek. Gotową nalewkę trzeba jeszcze pozostawić na kilka miesięcy przed degustacją.
Nalewka z czerwonej porzeczki i mięty – dodatkowe informacje
Jeżeli chcemy uzyskać nalewkę bardziej miętową możemy dodać więcej listków mięty. Moja nalewka ma lekko miętowy posmak, dominującą rolę pełni porzeczka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka z czeremchy
Następny przepis: Nalewka z czerwonej porzeczki