Nalewka z czernic – jeżyn
Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż przygotowanie własnej nalewki? Zwłaszcza, gdy jej jednym z głównych składników są aromatyczne, pełne smaku jeżyny. Przedstawiamy przepis na prawdziwą perełkę wśród nalewek – nalewkę z czernic, potocznie nazywaną także nalewką z jeżyn. Ten prosty i szybki przepis pozwoli cieszyć Ci się intensywnym smakiem klasycznej polskiej nalewki, przywołującej na myśl ciepłe letnie dni. Doskonała zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i kameralne, rodzinne spotkania. Wielbicielem słodkich trunków czy nie, ten przepis na nalewkę z ostrężyn na pewno przypadnie Ci do gustu. Spróbuj, a przekonasz się sam!
admin
Składniki:
- 1 litr dojrzałych, słodkich czernic
- ok 0,5 kg cukru (można mniej wg uznania)
- 0,5 l wódki
Nalewka z czernic – jeżyn – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Owoce umyć, przełożyć do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na ok 3-4 dni. -
2.
Owoce zalać alkoholem, wymieszać i odstawić na miesiąc. Po tym czasie nalewkę zlać do butelek i odstawić na pół roku. Po tym czasie jest gotowa do degustowania.
Nalewka z czernic – jeżyn – dodatkowe informacje
Smak nalewki możesz wzbogacić miodem, wanilią lub goździkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka z czeremchy
Następny przepis: Nalewka z czerwonej porzeczki