Nalewka z czernic - jeżyn

Nalewka z czernic – jeżyn

Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż przygotowanie własnej nalewki? Zwłaszcza, gdy jej jednym z głównych składników są aromatyczne, pełne smaku jeżyny. Przedstawiamy przepis na prawdziwą perełkę wśród nalewek – nalewkę z czernic, potocznie nazywaną także nalewką z jeżyn. Ten prosty i szybki przepis pozwoli cieszyć Ci się intensywnym smakiem klasycznej polskiej nalewki, przywołującej na myśl ciepłe letnie dni. Doskonała zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i kameralne, rodzinne spotkania. Wielbicielem słodkich trunków czy nie, ten przepis na nalewkę z ostrężyn na pewno przypadnie Ci do gustu. Spróbuj, a przekonasz się sam!

Składniki:

  • 1 litr dojrzałych, słodkich czernic
  • ok 0,5 kg cukru (można mniej wg uznania)
  • 0,5 l wódki

Nalewka z czernic – jeżyn – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Nalewka z czernic, Nalewka z jeżyn
    1.
    Owoce umyć, przełożyć do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na ok 3-4 dni.

  2. Nalewka z czernic, Nalewka z jeżyn
    2.
    Owoce zalać alkoholem, wymieszać i odstawić na miesiąc. Po tym czasie nalewkę zlać do butelek i odstawić na pół roku. Po tym czasie jest gotowa do degustowania.

Nalewka z czernic – jeżyn – dodatkowe informacje

Smak nalewki możesz wzbogacić miodem, wanilią lub goździkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka z czeremchy
Następny przepis: Nalewka z czerwonej porzeczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode