Nalewka z czereśni
Nalewka z czereśni to prawdziwy rarytas dla wielbicieli owocowych alkoholi. Dzięki bogactwu smaku i intensywnego aromatu, ten likier z czereśni szybko stanie się ulubionym dodatkiem do wieczornych spotkań. Efektownie prezentuje się w eleganckich kieliszkach, stanowiąc nie tylko kuszący trunek, ale i dekoracyjny element stołu. Nalewkę z czereśni możemy zrobić na spirytusie – to sprawi, że smaki będą naprawdę wyraziste. Należy pamiętać, że kluczowym elementem jest tu dobrej jakości alkohol oraz jędrne, dojrzałe owoce. Jeśli przechowywane prawidłowo, czereśnie w spirytusie mogą stanowić podstawę nie tylko do nalewki, lecz również do innych deserów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram dojrzałych żółtych czereśni
- 0,5 kilograma cukru
- 1 litr spirytusu
- 3 szklanki wody niegazowanej
- sok z 1 cytryny
Nalewka z czereśni – jak zrobić?
- Dojrzałe owoce czereśni dokładnie myjemy i zalewamy spirytusem wymieszanych z wodą. Trzymamy w ciepłym miejscu przez miesiąc. Przez ten czas kilka razy wstrząsnąć naczyniem. Po tym czasie zlewamy i dodajemy przecedzony sok z cytryny a uzyskany nalew zamykamy w słoiku i odstawiamy w chłodnym pomieszczeniu.
- Owoce zasypujemy cukrem, gdy się rozpuści, zlewamy syrop do większego słoja i dolewamy nalew spirytusowy. Po kilku dniach należy przefiltrować i rozlać do butelek. Trzymać przez 3 miesiące w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu, potem można degustować.
Nalewka z czereśni – dodatkowe informacje
Można użyć czereśni czerwonych, aby wzbogacić smak i aromat nalewki z czereśni na spirytusie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka z czarnej porzeczki
Następny przepis: Nalewka z czeremchy