Nalewka z czeremchy

Nalewka z czeremchy

Czeremcha, wysoko ceniona za orzeźwiający kwiatowy smak i aromatyczny zapach, jest podstawą dla wielu znakomitych przetworów, a jednym z nich jest Nalewka z Czeremchy. Choć jest to tradycyjny polski przysmak, znalazła swoich zwolenników również na gruntach amerykańskich. Sam proces tworzenia nalewki jest niezwykle relaksujący i satysfakcjonujący, a efekt końcowy to wyjątkowy trunek idealny na wieczorne spotkania przy kominku czy jako domowy lek na przeziębienie. Przy zapachu dojrzewającej nalewki i smaku, który zachwyca waszym podniebieniem, poczujecie moc natury zamkniętą w butelce.

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych czeremchy
  • 1 kg cukru
  • 1,5 l spirytusu

Nalewka z czeremchy – jak zrobić?

  1. 1.
    Czeremchę wkładamy na 12 godz. do zakręconego słoja, aby pozbyć się ewentualnie niechcianych jej mieszkańców.
  2. 2.
    Po 12 godz. owoce myjemy i zasypujemy cukrem, przykrywamy słój gazą i pozostawiamy na 2 dni w ciepłym miejscu.
  3. 3.
    Po 2 dniach rozdrabniamy całość blenderem, a następnie przecieramy przez grube sito.
  4. 4.
    Płynną masę zalewamy spirytusem, nakrywamy po raz kolejny gazą i zostawiamy na kolejny 1 dzień.
  5. 5.
    Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez gazę i rozlewamy do butek. Pozostawiamy 2 tygodnie w chłodnym miejscu, aby nalewka nabrała smaku.

Nalewka z czeremchy – dodatkowe informacje

Czeremchy nie należy zostawiać z pestką dłużej jak 3 dni, ponieważ w pestkach jest goryczka, która może przejść do nalewki, co nie jest pożądane.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka z czereśni
Następny przepis: Nalewka z czernic - jeżyn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode