Nalewka z czarnego bzu.

Nalewka z czarnego bzu.

Chociaż czarny bez znany jest głównie ze swoich właściwości leczniczych, ma również niezwykłe zastosowanie w polskiej kuchni. Nalewka z czarnego bzu to niezwykły, aromatyczny trunek, który, przy właściwej produkcji, stoi obok najznakomitszych win i winiaków. Jego wyrazisty, wytrawny smak, doskonale komponuje się nie tylko z jesienno-zimowymi potrawami, ale także ze świeżymi owocami. Proces przygotowania jest dość prosty, a efekt końcowy warto jest czekać. A przy okazji, trzeba pamiętać o niezwykłych właściwościach leczniczych, które ma do zaoferowania ten cenny dar natury.

Składniki:

  • 1 kg świeżego czarnego bzu
  • 0,5 kg cukru
  • 250 ml spirytusu
  • 250 ml przegotowanej wody

Nalewka z czarnego bzu – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Czarny bez umyć i obrać. Wrzucić do słoja same czarne owoce (niedojrzałe wyrzucić). Zasypać cukrem i ugnieść. Zakryć łatką i odstawić w ciepłe miejsce (np. na okno przy słonecznej pogodzie) na 4 dni. Po tym czasie zlać sok do słoika i schować do lodówki, a owoce zalać spirytusem rozrobionym z wodą (może być 0,5l wódki). Odstawić na 10 dni.
  2. Po 10 dniach odlać sok z wódką od owoców i wymieszać go z sokiem przechowywanym w lodówce. Wlać w butelki i odstawić na 2 miesiące.

Nalewka z czarnego bzu – dodatkowe informacje

Nalewka z czarnego bzu ma wiele właściwości. Jednak należy pamiętać, że jest ona strasznie słodka. Dlatego, aby złagodzić jej słodycz, polecam dodać do kieliszka kilka kropli soku z cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka z czerwonej porzeczki
Następny przepis: Nalewka z głogu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode