Nalewka z ciemnych winogron
Zapraszamy do przepisu na wyjątkową nalewkę z ciemnych winogron. Domowe trunki mają szczególne, niepowtarzalne aromaty i smaki, które często zapewniają niepowtarzalne doznania kulinarne. Nalewka z ciemnych winogron cieszy się niezwykłą popularnością – spotkamy ją na różnych forach kulinarnych oraz w wielu przepisach na nalewki. Ciemny kolor winogron nadaje jej nie tylko intensywny, głęboki odcień, ale też wyjątkowy, soczysty smak i aromat. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnych winogron – zarówno tych ogrodowych, jak i kupnych. Nalewka ta doskonale smakuje na bazie wódki lub spirytusu. Przekonaj się sam!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Drobne, ciemne winogrona ogrodowe – ½ kg
- Wódka – 750 ml
- Cukier – ½ kg
Nalewka z ciemnych winogron – jak zrobić?
- Winogrona dokładnie opłucz, usuń szypułki i włóż do czystego słoja. Wlej wódkę tak, aby owoce były całkowicie nią zakryte. Słój dokładnie zakręć i odstaw go na 6 tygodni. Po tym czasie alkohol zlej do butelek, a owoce zasyp cukrem i odstaw w ciepłe miejsce. Potrząsaj słoikiem od czasu do czasu.
- Gdy cukier się rozpuści, przecedź owoce, a powstały syrop połącz z wcześniej odstawionym alkoholem w butelkach. Odstaw na około miesiąc do sklarowania. Następnie nalewkę przefiltruj i odstaw do piwnicy na minimum kilka miesięcy.
Nalewka z ciemnych winogron – dodatkowe informacje
*nalewka ze zdjęcia była zrobiona w 2008 roku i dlatego butelka zdążyła już dokładnie pokryć się kurzem
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka z bazylii - bazyliówka
Następny przepis: Nalewka z czarnej jagody