Nalewka z aronii (mrożonej)
Nalewka z aronii to doskonały wybór dla miłośników domowych przetworów. Dzięki swojemu wyjątkowemu smaku i prozdrowotnym właściwościom, od lat cieszy się ona dużym uznaniem. Jeżeli jesteś ciekaw, jak przyrządzić nalewkę z aronii na wódce, jesteśmy tu, aby Ci w tym pomóc. Nasz przepis jest zarówno smaczny, jak i łatwy do wykonania, bez konieczności gotowania aronii. Można go wypróbować również bez dodatku cukru, a wynikowo otrzymać willę pełną aromatu i smaku. Aronia mrożona jest łatwo dostępna i relatywnie tania, co czyni z naszej nalewki idealny, domowy trunek.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram aronii
- 1 cytryna
- 1 kilogram cukru
- 0,5-1 litra wody
- 0,5 litra spirytusu
Nalewka z aronii (mrożonej) – jak zrobić?
- Aronia powinna być zamrożona co najmniej na parę dni przed jej przetworzeniem. Ma to na celu zniwelować cierpkość, charakterystyczną dla tego owocu. Podobno też dzięki temu można wydobyć z niej więcej soku.
Aronię oraz cytrynę pokrojoną w plasterki przekładamy do słoja, całość zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1-2 dni. Następnie wlewamy spirytus wymieszany z wodą, stopniowo, sprawdzając co jakiś czas moc nalewki. W ten sposób otrzymamy odpowiednią dla siebie nalewkę. Słój zamykamy, a następnie odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni. Następnie odcedzamy nalewkę. Wlewamy do butelki i szczelnie korkujemy. Odstawiamy na dwa miesiące, aby dojrzała. Nalewka z aronii będzie najsmaczniejsza gdy postoi minimum 6 miesięcy.
Nalewka z aronii (mrożonej) – dodatkowe informacje
Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka wzmacniajaca z aloesu
Następny przepis: Nalewka Z Aronii Na Bazie Soku