Nalewka wiśniowa mojej mamy
Nalewka wiśniowa mojej mamy to wyjątkowe, rodzinne przełożenie sztuki tworzenia domowych nalewek, na równi z cenionymi przepisami siostry Anastazji. Składniki są proste i naturalne: wiśnie, cukier i spirytus. Niemniej, to jak te składniki są połączone i dojrzewają razem, tworzy magiczny efekt, który nie tylko rozgrzewa w chłodne wieczory, ale przede wszystkim przynosi niepowtarzalne smaki i aromaty. Nalewka jest intensywnie wiśniowa, doskonale słodka i wyrazista, z subtelnym alkoholowym tłem. To doskonały dodatek do deserów, a jej wyjątkowy smak jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy szukają czegoś więcej niż klasyczne wina czy komercyjne likiery.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram dojrzałych wiśni
- 0,5 litra wódki
- 200 mililitrów spirytusu
- 0,5 kilograma cukru
Nalewka wiśniowa mojej mamy – jak zrobić?
- Wiśnie drylujemy, zostawiamy około 10dkg z pestkami. Wrzucamy do dużego słoja i zalewamy wódką i spirytusem, szczelnie zamykamy. Macerujemy przez 2 tygodnie codziennie wstrząsając naczyniem. Po tym czasie zlewamy płyn znad wiśni do innego naczynia, a wiśnie zasypujemy cukrem z którym należy je wymieszać. Szczelnie zamykamy i zostawiamy w ciepłym pomieszczeniu na 2-3 tygodnie, co kilka dni potrząsamy naczyniem. Po tym czasie otrzymany syrop zlewamy do wcześniej odlanego ekstraktu alkoholowego. Połączone płyny pozostawiamy na 2-3 tygodnie do sklarowania, po czym zlewamy likier znad powstałego osadu przez lejek z gazą do butelek w których ma być przechowywany.
Nalewka wiśniowa mojej mamy – dodatkowe informacje
Pozostałe wiśnie można wykorzystać jako dodatek do deserów dla dorosłych. Z czasem nalewka nabiera mocy i głębszego smaku.