Nalewka śliwkowa – Śliwkówka
Zapach domowej roboty nalewki śliwkowej potrafi przenieść smakosza w najpiękniejsze, letnie ogrody. Tradycyjna śliwkówka to szlachetny trunek, który doskonale komponuje się z chłodnymi wieczorami i smacznym towarzystwem. Zaskakująco proste proporcje składników sprawiają, że przygotowanie tej nalewki to prawdziwa przyjemność. Przepis na śliwki w spirytusie nadaje trunkowi wyjątkową moc, a jednocześnie zachowuje niepowtarzalny smak owocu. Nalewka śliwkowa może być podstawą mocniejszej śliwowicy, a także subtelniejszej wersji na wódce. Niezależnie od wyboru, domowa robota gwarantuje niezrównane doznania smakowe. Spróbuj naszej nalewki śliwkowej – śliwkówki i przekonaj się sam.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek
- 0,5 litra spirytusu
- 0,5 litra wódki
- 0,5 kg cukru
Nalewka śliwkowa – śliwkówka – jak zrobić?
- Śliwki umyć, przekroić na pół i razem z pestkami zalać w słoju spirytusem i wódką.
- Na początek położyć w ciepłym miejscu, u mnie w kuchni na kilka dni, następnie odłożyć do chłodniejszego miejsca i macerować 1 miesiąc.
- Maceracja to rozmiękczanie owoców przez ich długotrwałe moczenie w alkoholu.
- Po tym czasie zlać nalew, śliwki zasypać cukrem i odstawić również na miesiąc, potrząsając słojem co jakiś czas, aby cukier się rozpuścił.
- Po tym czasie połączyć uprzednio zlany alkohol i syrop ze śliwek.
- Przecedzić przez bardzo gęste sitko lub przefiltrować przez gazę, ewentualnie bardziej dokładnie przez filtr do kawy, ale jest to czasochłonne.
- Nalewkę rozlać do butelek.
Porady – Nalewka śliwkowa – dodatkowe informacje
Odczekać kilka dni na spożycie, a śliwki wykorzystać np. do deserów lub na jesienno-zimową chandrę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka pomarańczowo - korzenna
Następny przepis: Nalewka truskawkowa