Nalewka na owocach czereśni
Kolejny bardzo smakowity, kuszący i równocześnie prosty przepis, to niezwykła nalewka na owocach czereśni, przygotowana razem z pestkami. Ta unikalna kombinacja stwarza wyjątkowego smaku i aromatu, za które na pewno pokochasz tę domową specjalność. Oprócz intensywnego, owocowego smaku i pięknego, głębokiego koloru, pestki czereśni dodadzą delikatnego, migdałowego posmaku. Dzięki temu, to co mogłoby wydawać się zwykłą nalewką, zamienia się w niezwykłe doznanie dla podniebienia. Zaskocz swoich gości i podaruj sobie odrobinę luksusu po długim dniu.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy wiśni
- 1,5 litra alkoholu 60%
- 2 butelki białego wytrawnego wina
- kilka goździków
- 10 centymetrów kory cynamonowej
- sok z 2 cytryn
- 0,3 kilograma cukru trzcinowego
- 20 ziaren kardamonu
Nalewka na owocach czereśni – jak zrobić?
- Umyte czereśnie nacinamy i wsypujemy do słoja, dodajemy kardamon, goździki, korę cynamonu i sok z cytryny. Wszystko zalewamy alkoholem, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 4 tygodnie (drylowane na 8 tygodni) w pokojowej temperaturze, co kilka dni mieszamy słojem. Po czasie maceracji zlewamy nalewkę.
- Pozostałe w słoju owoce zasypujemy cukrem trzcinowym i ponownie odstawiamy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Łączymy dwa nalewy, wytrawny i słodki, filtrujemy po kilku dniach i zlewamy do butli, szczelnie korkujemy.
Nalewkę z czereśni przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu przez okres 6 miesięcy, jest to okres dojrzewania nalewki.
Słowa kluczowe: nalewka z czereśni z pestkami
Nalewka na owocach czereśni – dodatkowe informacje
Nalewkę można przygotować zarówno z czereśni z pestkami jak i drylowanych. Może być wytrawna lub słodka. Ja zrobiłem nalewkę w 2 słojach 3 litrowych. Do każdego słoja dałem 1 kg owocu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka miętowo-cytrynowa na miodzie
Następny przepis: Nalewka na owocach czerwonej borówki