NALEWKA MELISOWA

NALEWKA MELISOWA

Nalewka melisowa to zdrowa alternatywa dla gotowych napojów alkoholowych. Jej głównym składnikiem jest melisa, która jest ceniona za swoje właściwości relaksujące. Smak tej nalewki jest wyjątkowo łagodny i przyjemnie orzeźwiający, dlatego jest idealny na upalne dni. Przygotowanie nalewki melisowej jest prostsze niż może się wydawać, a efekt końcowy niewątpliwie przekroczy Twoje oczekiwania. Dzięki temu przepisowi, w domowym zaciszu, możesz przygotować wyjątkowy, naturalny napój, który ma niepowtarzalny smak i aromat.

Składniki:

  • 15 dag świeżej melisy
  • Po szczypcie cynamonu i dziurawca
  • 2 liście świeżej mięty
  • ½ l wody
  • ½ l spirytusu
  • ½ kg cukru
  • Sok z jednej cytryny

Nalewka melisowa – jak zrobić?

  1. Przygotuj świeże liście melisy, szczyptę zmielonego cynamonu, dwa liście świeżej mięty i szczyptę suchego, pokruszonego ziela dziurawca.
  2. Wszystko zalej szklanką wrzątku i paruj przez kwadrans.
  3. Ostudzoną mieszankę przefiltruj i połącz z syropem zrobionym z cukru i wody. Dodaj sok z cytryny.
  4. Następnie połącz oba płyny, dodając spirytus, i odstaw na dwa tygodnie.

Nalewka melisowa – dodatkowe informacje

Nalewka melisowa pomaga w stanach pobudzenia nerwowego, stanach lękowych, nerwicach, bezsenności, astmie i schorzeniach serca. Pobudza soki trawienne, działa przeciwskurczowo. Pijemy 3-4 razy dziennie po łyżeczce do herbaty na szklankę wody.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka miętowa, miętówka
Następny przepis: Nalewka miętowo-cytrynowa na miodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode