NALEWKA MELISOWA
Nalewka melisowa to zdrowa alternatywa dla gotowych napojów alkoholowych. Jej głównym składnikiem jest melisa, która jest ceniona za swoje właściwości relaksujące. Smak tej nalewki jest wyjątkowo łagodny i przyjemnie orzeźwiający, dlatego jest idealny na upalne dni. Przygotowanie nalewki melisowej jest prostsze niż może się wydawać, a efekt końcowy niewątpliwie przekroczy Twoje oczekiwania. Dzięki temu przepisowi, w domowym zaciszu, możesz przygotować wyjątkowy, naturalny napój, który ma niepowtarzalny smak i aromat.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 15 dag świeżej melisy
- Po szczypcie cynamonu i dziurawca
- 2 liście świeżej mięty
- ½ l wody
- ½ l spirytusu
- ½ kg cukru
- Sok z jednej cytryny
Nalewka melisowa – jak zrobić?
- Przygotuj świeże liście melisy, szczyptę zmielonego cynamonu, dwa liście świeżej mięty i szczyptę suchego, pokruszonego ziela dziurawca.
- Wszystko zalej szklanką wrzątku i paruj przez kwadrans.
- Ostudzoną mieszankę przefiltruj i połącz z syropem zrobionym z cukru i wody. Dodaj sok z cytryny.
- Następnie połącz oba płyny, dodając spirytus, i odstaw na dwa tygodnie.
Nalewka melisowa – dodatkowe informacje
Nalewka melisowa pomaga w stanach pobudzenia nerwowego, stanach lękowych, nerwicach, bezsenności, astmie i schorzeniach serca. Pobudza soki trawienne, działa przeciwskurczowo. Pijemy 3-4 razy dziennie po łyżeczce do herbaty na szklankę wody.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka miętowa, miętówka
Następny przepis: Nalewka miętowo-cytrynowa na miodzie