Nalewka mandarynkowa
Choć mandarynki są najczęściej kojarzone z zimowymi miesiącami oraz okresem Bożego Narodzenia, ich orzeźwiający, cytrusowy smak jest doskonały nie tylko jako przekąska. Wykorzystywane również w przemyśle spożywczym, mandarynki mogą stać się głównym składnikiem domowej produkcji nalewek. Nalewka mandarynkowa na wódce to przepis łączący w sobie słodycz owoców z delikatnym, alkoholowym uderzeniem. Niezwykła harmonia smaków sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników oryginalnych trunków. W tym przepisie, mandarynki, indywidualnie ufangowane i namoczone w alkoholu, przechodzą proces fermentacji, który wydobywa z nich pełnię smaku i aromatu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram słodkich mandarynek
- 500 gramów cukru
- 500 mililitrów wody
- 1 litr spirytusu
- 50 mililitrów koniaku (opcjonalnie)
Nalewka mandarynkowa – jak zrobić?
- Mandarynki sparzyć gorącą wodą, osuszyć, ponakłuwać widelcem i włożyć do słoja. Zalać spirytusem. Słój zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na tydzień.
- Po tym czasie zlać nalewkę do słoja.
- Z cukru i wody ugotować syrop, przestudzić.
- Nalewkę wlewać powoli do letniego syropu, stale mieszać.
- Gdy nalewka całkowicie ostygnie, przefiltrować ją przez gazę lub bibułkę, dodać koniak, przelać do butelek i odstawić na co najmniej 6 miesięcy – im dłużej, tym lepiej.
Słowa kluczowe: nalewka mandarynkowa na wódce, nalewka mandarynkowa, nalewka z mandarynek
Nalewka mandarynkowa – dodatkowe informacje
Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka miętowa, miętówka
Następny przepis: Nalewka miętowo-cytrynowa na miodzie