Nalewka mandarynkowa

Nalewka mandarynkowa

Choć mandarynki są najczęściej kojarzone z zimowymi miesiącami oraz okresem Bożego Narodzenia, ich orzeźwiający, cytrusowy smak jest doskonały nie tylko jako przekąska. Wykorzystywane również w przemyśle spożywczym, mandarynki mogą stać się głównym składnikiem domowej produkcji nalewek. Nalewka mandarynkowa na wódce to przepis łączący w sobie słodycz owoców z delikatnym, alkoholowym uderzeniem. Niezwykła harmonia smaków sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników oryginalnych trunków. W tym przepisie, mandarynki, indywidualnie ufangowane i namoczone w alkoholu, przechodzą proces fermentacji, który wydobywa z nich pełnię smaku i aromatu.

Składniki:

  • 1 kilogram słodkich mandarynek
  • 500 gramów cukru
  • 500 mililitrów wody
  • 1 litr spirytusu
  • 50 mililitrów koniaku (opcjonalnie)

Nalewka mandarynkowa – jak zrobić?

  1. Mandarynki sparzyć gorącą wodą, osuszyć, ponakłuwać widelcem i włożyć do słoja. Zalać spirytusem. Słój zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na tydzień.
  2. Po tym czasie zlać nalewkę do słoja.
  3. Z cukru i wody ugotować syrop, przestudzić.
  4. Nalewkę wlewać powoli do letniego syropu, stale mieszać.
  5. Gdy nalewka całkowicie ostygnie, przefiltrować ją przez gazę lub bibułkę, dodać koniak, przelać do butelek i odstawić na co najmniej 6 miesięcy – im dłużej, tym lepiej.

Słowa kluczowe: nalewka mandarynkowa na wódce, nalewka mandarynkowa, nalewka z mandarynek

Nalewka mandarynkowa – dodatkowe informacje

Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka miętowa, miętówka
Następny przepis: Nalewka miętowo-cytrynowa na miodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode