Nalewka kokosowa

Nalewka kokosowa

Nalewka kokosowa to orzeźwiający napój, który przyniesie do twojego domu nutkę egzotycznych smaków. Ta wyjątkowa mieszanka spirytusu z mleczkiem kokosowym, bądź wiórkami kokosowymi tworzy wyjątkowy, słodki smak, który zachwyci zarówno miłośników wódki, jak i miłośników kokosów. Ten intrygujący koktajl jest doskonałym wyborem na wieczorne spotkania z przyjaciółmi czy też jako dodatek do deserów. Nalewka ta jest nie tylko smaczna, ale też pięknie prezentuje się w eleganckich butelkach lub kieliszkach, zachwycając swoim kremowym wyglądem. Przepis na tę nalewkę kokosową jest prosty i łatwy do przygotowania, a efekt końcowy z pewnością przekroczy twoje oczekiwania.

Składniki:

  • 500ml spirytusu do nalewek o zawartości 60% alkoholu
  • puszka niesłodzonego mleczka skondensowanego
  • puszka słodzonego mleczka skondensowanego
  • puszka mleczka kokosowego o wadze około 400g
  • 200g wysokiej jakości kokosu

Nalewka kokosowa – jak zrobić?

  1. Do litrowego słoika wsypujemy kokos i zalewamy go spirytusem. Słoik dobrze zakręcamy i zostawiamy na 2 tygodnie. Codziennie nim wstrząsając.
  2. Po 2 tyg przelewamy przez sitko i porządnie wyciskamy kokos z każdej kropli spirytusu.
  3. Do spirytusu dodajemy wszystkie mleczka i porządnie mieszamy. Przed otwarciem każdego mleczka trzeba nim porządnie wstrząsnąć, żeby nie było grudek.
  4. Uzyskaną nalewkę rozlać do butelek (będzie tego ok. 1,5l). Zostawić jeszcze jeden dzień do przegryzienia się smaków. I NA ZDROWIE!

Nalewka kokosowa – dodatkowe informacje

Wiórki kokosowe można wykorzystać do udekorowania ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka kminkowa
Następny przepis: Nalewka korzenna z pigwy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode