Nalewka kokosowa
Nalewka kokosowa to orzeźwiający napój, który przyniesie do twojego domu nutkę egzotycznych smaków. Ta wyjątkowa mieszanka spirytusu z mleczkiem kokosowym, bądź wiórkami kokosowymi tworzy wyjątkowy, słodki smak, który zachwyci zarówno miłośników wódki, jak i miłośników kokosów. Ten intrygujący koktajl jest doskonałym wyborem na wieczorne spotkania z przyjaciółmi czy też jako dodatek do deserów. Nalewka ta jest nie tylko smaczna, ale też pięknie prezentuje się w eleganckich butelkach lub kieliszkach, zachwycając swoim kremowym wyglądem. Przepis na tę nalewkę kokosową jest prosty i łatwy do przygotowania, a efekt końcowy z pewnością przekroczy twoje oczekiwania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500ml spirytusu do nalewek o zawartości 60% alkoholu
- puszka niesłodzonego mleczka skondensowanego
- puszka słodzonego mleczka skondensowanego
- puszka mleczka kokosowego o wadze około 400g
- 200g wysokiej jakości kokosu
Nalewka kokosowa – jak zrobić?
- Do litrowego słoika wsypujemy kokos i zalewamy go spirytusem. Słoik dobrze zakręcamy i zostawiamy na 2 tygodnie. Codziennie nim wstrząsając.
- Po 2 tyg przelewamy przez sitko i porządnie wyciskamy kokos z każdej kropli spirytusu.
- Do spirytusu dodajemy wszystkie mleczka i porządnie mieszamy. Przed otwarciem każdego mleczka trzeba nim porządnie wstrząsnąć, żeby nie było grudek.
- Uzyskaną nalewkę rozlać do butelek (będzie tego ok. 1,5l). Zostawić jeszcze jeden dzień do przegryzienia się smaków. I NA ZDROWIE!
Nalewka kokosowa – dodatkowe informacje
Wiórki kokosowe można wykorzystać do udekorowania ciasta.