Nalewka ananasowa tzw. ananasówka
Witajcie miłośnicy egzotycznych smaków! Dzisiaj mamy dla Was prawdziwą gratkę – przepis na niesamowicie aromatyczną nalewkę ananasową, zwyczajowo nazywaną „ananasówką”. Ten niezwykle pyszny trunek, o słodko-kwasowym smaku, będzie idealny na każdą imprezę czy rodzinną uroczystość. Ananasówka to znakomity sposób na wykorzystanie soczystych ananasów w sezonie letnim, jednak dzięki dostępności tych owoców przez cały rok, możemy cieszyć się tą nalewką niezależnie od pory roku. Ta niebanalna nalewka z pewnością zaskoczy Waszych gości nie tylko swoim smakiem, ale i eleganckim wyglądem. Spróbujcie koniecznie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3/4 dojrzałego świeżego ananasa
- 0,7 litra spirytusu 98%
- 0,40 dkg cukru
- 0,8 litra wody
Nalewka ananasowa tzw. ananasówka – jak zrobić?
-
1.
Ananasa obrać i pokroić na mniejsze części – najlepiej w kostkę. Owoce przełożyć do większego słoja i zalać spirytusem (owoce muszą być zalane w całości przez alkohol). -
2.
Słoik nie zakręcać do końca (ma dopływać lekko powietrze) i umieścić w ciepłym – jasnym pomieszczeniu na całe 4 do 5 dni. Można codziennie lekko potrząsać słojem. -
3.
Po 4 dniach zlać płyn ze słoika (owoce wykorzystać do innych celów). -
4.
Zagotować wodę z cukrem i lekko ostudzić – syrop ma być ciepły. Wymieszać syrop ze zlanym wcześniej płynem i przefiltrować przez filtry do kawy lub bibułę. -
5.
Przelać do butelek i szczelnie zamknąć. Odstawić w ciepłe, ale ciemne miejsce do leżakowania – myślę, że najlepiej na 14 dni, a nawet więcej.
Nalewka ananasowa tzw. ananasówka – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś lubi mniej mocne nalewki, to proponuję dać troszkę więcej wody – np. 0,9 litra. Jeśli ktoś ma spirytus 60% (jest taki w Polsce – nazywa się nalewkowy), to proponuję dać mniej wody i troszkę mniej cukru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśnikowy sernik
Następny przepis: Nalewka bananowo - kokosowa