Naleśnikowe roladki z łososiem i szpinakiem
Dzisiejszy przepis to niepowtarzalna, wykwintna i elegancka propozycja na obiad lub kolację. Pod względem smaku i prezentacji, są one niczym danie prosto z wyszukanej restauracji. Naleśnikowe roladki z łososiem i szpinakiem to kompozycja, gdzie chrupiący naleśnik otula soczystego łososia i delikatne liście szpinaku. Łosoś dodaje nam tu pełni morskich smaków, które doskonale kontrastują z łagodnym szpinakiem. Wszystko to jest zapakowane w delikatnym, złocistym naleśniku. Te wytworne roladki naleśnikowe ze szpinakiem i łososiem zadziwią nas nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim niezapomnianą eksplozją smaków. Bez wątpienia, to potrawa, która zasługuje na odrobinę więcej czasu i uwagi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Naleśniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- 3 garście świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- Dodatkowo:
- 150g wędzonego łososia
- opakowanie twarożku kanapkowego naturalnego
Naleśnikowe roladki z łososiem i szpinakiem – jak zrobić?
-
1.
Szpinak opłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak i smażyć do czasu aż zmniejszy swoja objętość. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić i smażyć jeszcze 2 minuty. Ostudzić.
Jajka rozbełtać z mlekiem i mąką, dodać przesmażony szpinak, wymieszać. Usmażyć 2 grube naleśniki. Każdy posmarować twarożkiem i ułożyć łososia. Zwinąć w roladki. -
2.
Aby roladki były trwalsze i lepiej się je kroiło, warto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Roladki pokroić skośnie, nabić na wykałaczki i oprószyć kolorowym pieprzem.
xxxx – dodatkowe informacje
Do tych roladek można użyć zarówno łososia wędzonego na zimno jak i na ciepło.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśnikowe placuszki z jabłkiem
Następny przepis: Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem