Naleśniki ziemniaczane
Przepis na naleśniki ziemniaczane to danie, które powinno znaleźć się w książce kucharskiej każdego dorosłego. Te smaczne i syte naleśnikowe placki są doskonałym dodatkiem do dowolnego posiłku, lub mogą służyć jako samodzielne danie. Wyróżniają się swoją chrupkością na zewnątrz i miękkim wnętrzem. Ich wyrazisty smak ziemniaków jest czymś, czego wielu nie może się oprzeć. Przepis ten jest prosty w wykonaniu, a wyniki są zawsze zadowalające. Jakiekolwiek są twoje umiejętności kulinarne, z pewnością pokochasz ten przepis na naleśniki ziemniaczane.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 50 dag ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 3/4 szkl mąki
- sól
- Farsz:
- duża cebula
- 30 dag pieczarek
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- parówki
- 10 dag sera żółtego
- oregano
- olej do smażenia
Naleśniki ziemniaczane – jak zrobić?
- Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać resztę składników i zmiksować na gładką masę. Na oleju usmażyć cienkie placuszki. (ciasto jest trochę gęste więc należy je łyżką rozprowadzić po patelni)
- Cebulę i pieczarki posiekać. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i smażyć do czasu aż płyn odparuje.
- Na każdym naleśniku nakładać pieczarki, parówkę, posypać oregano i startym serem. Zwinąć w rulon, posypać serem i zapiec w piekarniku lub mikrofali do czasu aż ser się rozpuści.
Naleśniki ziemniaczane – dodatkowe informacje
Z podanych składników wyszło mi 10 naleśników.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Następny przepis: Naleśniki Zuzanny (Crêpes Suzette)