Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Komponując menu dla rodziny lub przyjaciół, warto pomyśleć o smacznych i odżywczych posiłkach. Doskonałym rozwiązaniem będą naleśniki ze szpinakiem i ricottą. To połączenie soczystego szpinaku, kremowej i delikatnej ricotty zamknięte w słodko-słonych naleśnikach tworzy niebiański smak oraz teksturę. Szpinak i ricotta są źródłem wielu cennych składników odżywczych, które są korzystne dla naszego zdrowia. Ta niezwykła propozycja doskonale sprawdzi się na lunch, kolację czy weekendowy brunch. W serwowaniu tej potrawy ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Uroczo prezentujące się naleśniki ze szpinakiem i ricottą z pewnością zachwycą smakiem każdego.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jaja
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • szczypiorek, tymianek, sól, olej
  • FARSZ:
  • ok. 225g mrożonego szpinaku
  • 250g sera ricotta
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa, sól, pieprz.

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą – jak zrobić?

  1. Wymieszać składniki ciasta, dodać szczypiorek, tymianek (lub ulubione zioła). Odstawić na 20-30 min.
  2. Przesmażyć czosnek, dodać szpinak i smażyć aż szpinak odparuje. Doprawić.
  3. Do przesmażonego szpinaku dodać ser ricotta i wymieszać (ew. doprawić).
  4. Usmażyć cienkie naleśniki, posmarować farszem i zawinąć.

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą – dodatkowe informacje

Wybornie smakują z sosem tzatziki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: NALEŚNIKI Z WARZYWAMI ZAPIEKANE Z SEREM
Następny przepis: Naleśniki ze szpinakiem i mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode