Naleśniki ze szpinakiem i ricottą
Komponując menu dla rodziny lub przyjaciół, warto pomyśleć o smacznych i odżywczych posiłkach. Doskonałym rozwiązaniem będą naleśniki ze szpinakiem i ricottą. To połączenie soczystego szpinaku, kremowej i delikatnej ricotty zamknięte w słodko-słonych naleśnikach tworzy niebiański smak oraz teksturę. Szpinak i ricotta są źródłem wielu cennych składników odżywczych, które są korzystne dla naszego zdrowia. Ta niezwykła propozycja doskonale sprawdzi się na lunch, kolację czy weekendowy brunch. W serwowaniu tej potrawy ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Uroczo prezentujące się naleśniki ze szpinakiem i ricottą z pewnością zachwycą smakiem każdego.
admin
Składniki:
- CIASTO:
- 1 szklanka mąki
- 2 jaja
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki wody gazowanej
- szczypiorek, tymianek, sól, olej
- FARSZ:
- ok. 225g mrożonego szpinaku
- 250g sera ricotta
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa, sól, pieprz.
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą – jak zrobić?
- Wymieszać składniki ciasta, dodać szczypiorek, tymianek (lub ulubione zioła). Odstawić na 20-30 min.
- Przesmażyć czosnek, dodać szpinak i smażyć aż szpinak odparuje. Doprawić.
- Do przesmażonego szpinaku dodać ser ricotta i wymieszać (ew. doprawić).
- Usmażyć cienkie naleśniki, posmarować farszem i zawinąć.
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą – dodatkowe informacje
Wybornie smakują z sosem tzatziki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: NALEŚNIKI Z WARZYWAMI ZAPIEKANE Z SEREM
Następny przepis: Naleśniki ze szpinakiem i mięsem