Naleśniki z serkiem i domową polewą truskawkową
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 gram twarożku
- cukier puder
- truskawki – mogą być mrożone
Naleśniki z serkiem i domową polewą truskawkową – jak zrobić?
-
1.
Ubijamy 1 jajko i 1 białko ze szczyptą soli. Dodajemy naprzemiennie mleko wymieszane z wodą i oliwą oraz mąkę, aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Odstawiamy na 10-30 minut do lodówki. Smażymy na suchej patelni.
-
2.
Twarożek blendujemy z żółtkiem i cukrem pudrem – cukru tyle ile lubisz. Smarujemy serkiem naleśniki i zasmażamy na patelni delikatnie posmarowanej zimnym masłem tak aby twarożek się mocno zagrzał a naleśniki były chrupiące.
-
3.
Truskawki blendujemy z cukrem pudrem. Polewamy nimi naleśniki. Posypujemy pudrem.
Sposób przygotowania:
1. Ubijamy 1 jajko i 1 białko ze szczyptą soli. Dodajemy naprzemiennie mleko wymieszane z wodą i oliwą oraz mąkę, aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Odstawiamy na 10-30 minut do lodówki. Smażymy na suchej patelni.
2. Twarożek blendujemy z żółtkiem i cukrem pudrem – cukru tyle ile lubisz. Smarujemy serkiem naleśniki i zasmażamy na patelni delikatnie posmarowanej zimnym masłem tak aby twarożek się mocno zagrzał a naleśniki były chrupiące.
3. Truskawki blendujemy z cukrem pudrem. Polewamy nimi naleśniki. Posypujemy pudrem.
Słowa kluczowe: polewa truskawkowa do naleśników, polewa truskawkowa na ciasto, polewa truskawkowa
Naleśniki z serkiem i domową polewą truskawkową – dodatkowe informacje
Ilość truskawek zależy od Was, dlatego nie podaję wagi 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki z soczewicą
Następny przepis: Naleśniki z nadzeniem wiśniowym ze świeżych wiśni