Naleśniki z serkiem i domową polewą truskawkową

Naleśniki z serkiem i domową polewą truskawkową

Spróbuj naszego przepisu na Naleśniki z serkiem i domową polewą truskawkową. To absolutnie urzekające danie, łączące lekkość i delikatność naleśników z aksamitnym serek i owocową niespodzianką w postaci słodkiej, domowej polewy truskawkowej. Ten przepis zdecydowanie ożywi twoje dni i stanie się ulubionym w rodzinnych weekendowych brunchach. Obfitość świeżych truskawek w polewie dodaje wyjątkowej soczystości każdemu gryzowi. Niezależnie od tego, czy szukasz pożywienia na leniwy poranek, czy chcesz zaskoczyć swoich gości, te naleśniki z serkiem i domową polewą truskawkową z pewnością spełnią twoje oczekiwania. Jedno jest pewne – to danie to prawdziwe, owocowe rozkosze na talerzu!

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 gram twarożku
  • cukier puder
  • truskawki – mogą być mrożone

Naleśniki z serkiem i domową polewą truskawkową – jak zrobić?

  1. 1.

    Ubijamy 1 jajko i 1 białko ze szczyptą soli. Dodajemy naprzemiennie mleko wymieszane z wodą i oliwą oraz mąkę, aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Odstawiamy na 10-30 minut do lodówki. Smażymy na suchej patelni.

  2. 2.

    Twarożek blendujemy z żółtkiem i cukrem pudrem – cukru tyle ile lubisz. Smarujemy serkiem naleśniki i zasmażamy na patelni delikatnie posmarowanej zimnym masłem tak aby twarożek się mocno zagrzał a naleśniki były chrupiące.

  3. 3.

    Truskawki blendujemy z cukrem pudrem. Polewamy nimi naleśniki. Posypujemy pudrem.

Sposób przygotowania:

1. Ubijamy 1 jajko i 1 białko ze szczyptą soli. Dodajemy naprzemiennie mleko wymieszane z wodą i oliwą oraz mąkę, aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Odstawiamy na 10-30 minut do lodówki. Smażymy na suchej patelni.

2. Twarożek blendujemy z żółtkiem i cukrem pudrem – cukru tyle ile lubisz. Smarujemy serkiem naleśniki i zasmażamy na patelni delikatnie posmarowanej zimnym masłem tak aby twarożek się mocno zagrzał a naleśniki były chrupiące.

3. Truskawki blendujemy z cukrem pudrem. Polewamy nimi naleśniki. Posypujemy pudrem.

Słowa kluczowe: polewa truskawkowa do naleśników, polewa truskawkowa na ciasto, polewa truskawkowa

Naleśniki z serkiem i domową polewą truskawkową – dodatkowe informacje

Ilość truskawek zależy od Was, dlatego nie podaję wagi 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z soczewicą
Następny przepis: Naleśniki z nadzeniem wiśniowym ze świeżych wiśni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode