Naleśniki z mięsem z rosołu
Dla wszystkich miłośników połączenia tradycyjnej polskiej kuchni z nieco inną formą podania, przepis na naleśniki z mięsem z rosołu jest strzałem w dziesiątkę. Te wyśmienite danie łączy najprostsze składniki – wyjątkowo lekkie i puszyste naleśniki oraz aromatyczne, duszone mięso z rosołu. Jest to perłka wśród domowych obiadów, a jednocześnie świetny sposób na wykorzystanie resztek po niedzielnej zupie. Smak tego dnia zaskoczy nie tylko domowników, ale i zaproszonych gości. Ten przepis na naleśniki z mięsem to istna sztuka kulinarna – połączenie klasycznej polskiej tradycji z nutą nowoczesności.
Piotr Zieliński
Składniki:
- na naleśniki:
2 jajka
1,25 szklanki mąki pszennej
1,3 szklanki mleka
2 łyżki oleju
sól
- na farsz:
400 g gotowanego mięsa z rosołu
100 g warzyw z rosołu
1 jajko
1 mała cebula
1 łyżka oleju
sól
pieprz
- dodatkowo:
4 łyżki tartego żółtego sera
masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania naleśników z mięsem z rosołu
- Przygotowujemy naleśniki: jajka roztrzepujemy z mlekiem i 1 łyżką oleju, dodajemy mąkę i szczyptę soli i miksujemy na gładkie ciasto. Gdyby było za gęste, dodajemy odrobinę wody. Smażymy cienkie naleśniki, za każdym razem patelnię smarujemy cieniutką warstwą oleju. Z podanej ilości składników powinno wyjść 8 naleśników o średnicy 22 cm.
- Przygotowujemy farsz: mięso wraz z warzywami mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do zrumienienia, dodajemy do mięsa, mieszamy. Dodajemy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
- Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach, zwijamy w rulony. Układamy w formie do zapiekania wysmarowanej niewielką ilością masła. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni najpierw pod przykryciem przez 20-25 minut, następnie posypujemy wierzch startym serem i zapiekamy jeszcze 5-10 minut.
Naleśniki z mięsem z rosołu – dodatkowe informacje
Naleśniki można przygotować według własnego, sprawdzonego przepisu. Farsz można wykorzystać do krokietów lub jako nadzienie do warzyw.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami
Następny przepis: Naleśniki z mięsem mielonym, kukurydzą i dodatkami