Naleśniki z mięsem z rosołu

Naleśniki z mięsem z rosołu

Dla wszystkich miłośników połączenia tradycyjnej polskiej kuchni z nieco inną formą podania, przepis na naleśniki z mięsem z rosołu jest strzałem w dziesiątkę. Te wyśmienite danie łączy najprostsze składniki – wyjątkowo lekkie i puszyste naleśniki oraz aromatyczne, duszone mięso z rosołu. Jest to perłka wśród domowych obiadów, a jednocześnie świetny sposób na wykorzystanie resztek po niedzielnej zupie. Smak tego dnia zaskoczy nie tylko domowników, ale i zaproszonych gości. Ten przepis na naleśniki z mięsem to istna sztuka kulinarna – połączenie klasycznej polskiej tradycji z nutą nowoczesności.

Składniki:

  • na naleśniki:

    2 jajka

    1,25 szklanki mąki pszennej

    1,3 szklanki mleka

    2 łyżki oleju

    sól

  • na farsz:

    400 g gotowanego mięsa z rosołu

    100 g warzyw z rosołu

    1 jajko

    1 mała cebula

    1 łyżka oleju

    sól

    pieprz

  • dodatkowo:

    4 łyżki tartego żółtego sera

    masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania naleśników z mięsem z rosołu

  1. Przygotowujemy naleśniki: jajka roztrzepujemy z mlekiem i 1 łyżką oleju, dodajemy mąkę i szczyptę soli i miksujemy na gładkie ciasto. Gdyby było za gęste, dodajemy odrobinę wody. Smażymy cienkie naleśniki, za każdym razem patelnię smarujemy cieniutką warstwą oleju. Z podanej ilości składników powinno wyjść 8 naleśników o średnicy 22 cm.
  2. Przygotowujemy farsz: mięso wraz z warzywami mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do zrumienienia, dodajemy do mięsa, mieszamy. Dodajemy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  3. Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach, zwijamy w rulony. Układamy w formie do zapiekania wysmarowanej niewielką ilością masła. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni najpierw pod przykryciem przez 20-25 minut, następnie posypujemy wierzch startym serem i zapiekamy jeszcze 5-10 minut.

Naleśniki z mięsem z rosołu – dodatkowe informacje

Naleśniki można przygotować według własnego, sprawdzonego przepisu. Farsz można wykorzystać do krokietów lub jako nadzienie do warzyw.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami
Następny przepis: Naleśniki z mięsem mielonym, kukurydzą i dodatkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode