Naleśniki z mięsem mielonym, kukurydzą i dodatkami
Cieszące się ogromną popularnością naleśniki stanowią potrawę niezwykle uniwersalną. Mogą występować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Przepis na naleśniki z mięsem mielonym, kukurydzą i dodatkami prezentuje nieco bardziej rozbudowane, acz niezwykle smakowite oblicze tej potrawy. Wyśmienite, soczyste mięso mielone, korzenna kukurydza oraz tajemnicze „dodatki” tworzą przepyszne, sycące danie. To ciekawa propozycja dla osób, które chcą podać coś więcej niż classiczne naleśniki z dżemem czy twarogiem. Idealne jako obiad lub kolacja.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Farsz:
- Mięso mielone – ok. 60 dkg
- Kukurydza – 1 puszka
- 1 cebula (wielkość wg upodobań)
- Sól, pieprz, papryka ostra do smaku
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 20 dkg żółtego sera
- Ciasto naleśnikowe (nie na słodko):
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
- woda – dodawać po trochu, aby ciasto nie było ani zbyt rzadkie ani zbyt gęste
- olej do smażenia
Naleśniki z mięsem mielonym, kukurydzą i dodatkami – jak zrobić?
- Na patelni podsmażyć porządnie rozdrobnione mięso mielone (dokładnie tak samo jak do spaghetti). Kiedy mięso się zbrązowi dodać cebulę i przyprawy. Kiedy cebula będzie już miękka dodać odcedzoną kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Po ok. 3-5 minutach zestawić z ognia. Ser żółty pokroić w małą kostkę i dodać do farszu, gdy ten już kilka minut przestygnie. W ten sposób ser się za bardzo nie rozpuści. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Naleśniki smażymy jak zwykle. Farsz wykładamy na naleśnika i zawijamy w tradycyjny sposób.
- Gotowe danie podaję zazwyczaj z sałatką z ogórków lub z pokrojonym w plastry pomidorem.
Nalesniki z mięsem mielonym, kukurydzą i dodatkami – dodatkowe informacje
Śmiało można dorzucić inne składniki np. pomidora, cukinię lub paprykę, aby farsz był bardziej kolorowy. Można też dodać kilka posiekanych pieczarek. Dzięki wprowadzeniu innego produktu danie to można zrobić na wiele sposobów, za każdym razem inaczej 😉 Jednak jest to tak syta potrawa, że naprawdę podane wyżej składniki w zupełności wystarczą 🙂 To danie ma jeszcze jedną wielką zaletę. W trakcie przygotowywania farszu można próbować i dodawać składniki wg swoich upodobań. Tym samym nigdy nie wyjdzie źle 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki z mięsem z rosołu
Następny przepis: Naleśniki z nadzieniem truskawkowo-bananowym