Naleśniki z mąki żytniej razowej z nadzieniem serowo-kokosowym

Naleśniki z mąki żytniej razowej z nadzieniem serowo-kokosowym

Naleśniki z żytniej mąki razowej nadziane serowym kokosem stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych naleśników z mąki pszennej. Ten przepis to ciekawy sposób na urozmaicenie domowych posiłków. Kombinacja mąki pełnoziarnistej z miękkim, kremowym nadzieniem to kompozycja smaków, której nie da się zapomnieć. Czy z mąki żytniej można zrobić naleśniki? Oczywiście, że tak! Świadczy o tym ten przepis, który pozwoli na stworzenie zdrowych, a jednocześnie przepysznych naleśników. Mąka żytnia jest znana ze swoich wielu zdrowotnych korzyści, a do tego nadaje naleśnikom niepowtarzalnego, lekko orzechowego smaku.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 szklanki mleka 1,5%
  • mąka żytnia razowa typ 200
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • ser twarogowy chudy
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • wiórki kokosowe
  • szczypta soli
  • Owoce:
  • kilka borówek amerykańskich
  • pół banana
  • pół kiwi

Naleśniki z mąki żytniej razowej z nadzieniem serowo-kokosowym – jak zrobić?

  1. Do garnka/ miski wbijamy jedno całe jajko i rozbijamy trzepaczką.
  2. Dodajemy mleko, cukier waniliowy i mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę (około 1,5 szklanki) i płatki owsiane i mieszamy, tak aby uzyskać jednolitą masę. Mąkę sypiemy ostrożnie, tak by ciasto naleśnikowe nie było zbyt gęste ponieważ naleśniki będą pękać.
  3. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie serowe. Twaróg przekładamy do miseczki, dosypujemy 3 łyżeczki wiórek kokosowych i 1 łyżeczkę cukru waniliowego (lub stewii dla dbających o linię) i odrobinę mleka i mieszamy, wyrabiając na gładką masę. Ja dodaję jeszcze żółtko jaja przez co ser nabiera pięknego koloru 🙂
  4. Naleśniki smażymy na odrobinie oliwy z oliwek lub oleju kokosowym. Jeśli posiadamy dobrej jakości patelnie staramy się używać go jak najmniej. Osobiście, preferuję grubsze naleśniki, stąd robię je w stylu amerykańskich pancakes. Przewracamy z obu stron i przekładamy na talerz.
  5. Na naleśniki wykładamy łyżkę gotowej masy serowo-kokosowej i zwijamy lub składamy w trójkąt. Obrane i przygotowane owoce kroimy i układamy na talerzu obok naleśników. I gotowe!

Słowa kluczowe: czy z mąki żytniej można zrobić naleśniki, naleśniki z mąki pszennej razowej, naleśniki z mąki żytniej bez mleka, naleśniki z ciemnej mąki, przepis na naleśniki z mąki żytniej, naleśniki z mąki żytniej 2000, naleśniki z mąki żytniej razowej, naleśniki mąka żytnia, naleśniki na mące żytniej, naleśniki z mąki żytniej pełnoziarnistej, naleśniki z mąki razowej, naleśniki z mąki żytniej

Naleśniki z mąki żytniej razowej z nadzieniem serowo-kokosowym – dodatkowe informacje

Możemy użyć innych owoców sezonowych. Aby zmniejszyć kaloryczność można użyć stewii zamiast cukru waniliowego


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z mąki konopnej
Następny przepis: Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode