Naleśniki z mąki żytniej razowej z nadzieniem serowo-kokosowym
Naleśniki z żytniej mąki razowej nadziane serowym kokosem stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych naleśników z mąki pszennej. Ten przepis to ciekawy sposób na urozmaicenie domowych posiłków. Kombinacja mąki pełnoziarnistej z miękkim, kremowym nadzieniem to kompozycja smaków, której nie da się zapomnieć. Czy z mąki żytniej można zrobić naleśniki? Oczywiście, że tak! Świadczy o tym ten przepis, który pozwoli na stworzenie zdrowych, a jednocześnie przepysznych naleśników. Mąka żytnia jest znana ze swoich wielu zdrowotnych korzyści, a do tego nadaje naleśnikom niepowtarzalnego, lekko orzechowego smaku.
admin
Składniki:
- 1 jajko
- 2 szklanki mleka 1,5%
- mąka żytnia razowa typ 200
- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- ser twarogowy chudy
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- wiórki kokosowe
- szczypta soli
- Owoce:
- kilka borówek amerykańskich
- pół banana
- pół kiwi
Naleśniki z mąki żytniej razowej z nadzieniem serowo-kokosowym – jak zrobić?
- Do garnka/ miski wbijamy jedno całe jajko i rozbijamy trzepaczką.
- Dodajemy mleko, cukier waniliowy i mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę (około 1,5 szklanki) i płatki owsiane i mieszamy, tak aby uzyskać jednolitą masę. Mąkę sypiemy ostrożnie, tak by ciasto naleśnikowe nie było zbyt gęste ponieważ naleśniki będą pękać.
- W międzyczasie przygotowujemy nadzienie serowe. Twaróg przekładamy do miseczki, dosypujemy 3 łyżeczki wiórek kokosowych i 1 łyżeczkę cukru waniliowego (lub stewii dla dbających o linię) i odrobinę mleka i mieszamy, wyrabiając na gładką masę. Ja dodaję jeszcze żółtko jaja przez co ser nabiera pięknego koloru 🙂
- Naleśniki smażymy na odrobinie oliwy z oliwek lub oleju kokosowym. Jeśli posiadamy dobrej jakości patelnie staramy się używać go jak najmniej. Osobiście, preferuję grubsze naleśniki, stąd robię je w stylu amerykańskich pancakes. Przewracamy z obu stron i przekładamy na talerz.
- Na naleśniki wykładamy łyżkę gotowej masy serowo-kokosowej i zwijamy lub składamy w trójkąt. Obrane i przygotowane owoce kroimy i układamy na talerzu obok naleśników. I gotowe!
Słowa kluczowe: czy z mąki żytniej można zrobić naleśniki, naleśniki z mąki pszennej razowej, naleśniki z mąki żytniej bez mleka, naleśniki z ciemnej mąki, przepis na naleśniki z mąki żytniej, naleśniki z mąki żytniej 2000, naleśniki z mąki żytniej razowej, naleśniki mąka żytnia, naleśniki na mące żytniej, naleśniki z mąki żytniej pełnoziarnistej, naleśniki z mąki razowej, naleśniki z mąki żytniej
Naleśniki z mąki żytniej razowej z nadzieniem serowo-kokosowym – dodatkowe informacje
Możemy użyć innych owoców sezonowych. Aby zmniejszyć kaloryczność można użyć stewii zamiast cukru waniliowego
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki z mąki konopnej
Następny przepis: Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami