Naleśniki z mąki kokosowej z masłem orzechowym i bananem

Naleśniki z mąki kokosowej z masłem orzechowym i bananem

Zapraszamy do odkrycia egzotycznego smaku naleśników przygotowanych na bazie mąki kokosowej. Ten niesamowicie aromatyczny, bezglutenowy przepis to idealna propozycja dla fanów zdrowego lifestyle’u, poszukujących ciekawych alternatyw dla tradycyjnych potraw. Składniki takie jak masło orzechowe oraz dojrzały banan, dodadzą naleśnikom kremowej konsystencji i słodkiego smaku. Naleśniki z mąki kokosowej z masłem orzechowym i bananem to idealne połączenie na śniadanie, lunch, a nawet na słodki deser. Lekkie, puszyste i niesamowicie smaczne – takie są nasze kokosowe naleśniki.

Składniki:

  • 2 średnie jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody gazowanej
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • opcjonalnie cukier kokosowy, ksylitol lub stewia do smaku jeśli chcemy mieć słodszego naleśnika
  • masło orzechowe (100% orzechów bez dodatku oleju palmowego, soli i cukru)
  • banan
  • kilka orzechów, płatków migdałowych i łyżeczka wiórek kokosowych

Naleśniki z mąki kokosowej z masłem orzechowym i bananem – jak zrobić?

  1. 1.
    Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy wodę, mąkę kokosową i olej (jeśli nie mamy płynnego oleju możemy go rozpuścić na patelni). Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę (jeśli masa jest za gęsta to dodajemy odrobinę wody, jeśli za rzadka, dosypujemy odrobinę mąki).
  2. Patelnię do naleśników smakujemy odrobiną oleju kokosowego. Naleśnika smażymy na rozgrzanej patelni do lekkiego zrumienienia z obu stron.
  3. Gotowego naleśnika smarujemy masłem i kładziemy plasterki banana, posypujemy orzechami, migdałami i wiórkami. Smacznego!

Naleśniki z mąki kokosowej – dodatkowe informacje

Mąka kokosowa jest ciężka, dlatego naleśniki z niej wykonane nie będą puszyste. Można dodać trochę proszku do pieczenia lub sody, aby temu zaradzić. Naleśnik wychodzi lekko kruchy i grubszy od tradycyjnego. Jeśli pierwszy raz smażymy takiego naleśnika, warto zrobić go mniejszego rozmiaru, aby łatwiej było go przewrócić.

Moje córeczki lubią dodatek odrobiny bitej śmietany do takiego naleśnika 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem
Następny przepis: Naleśniki z mąki konopnej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode