Nalesniki z jabłkami, żurawiną oraz serem Camembert

Nalesniki z jabłkami, żurawiną oraz serem Camembert

Jeżeli cenisz oryginalne połączenia smaków, mamy dla Ciebie coś specjalnego. Chcemy zaprezentować przepis na niesamowite naleśniki z niebanalnym nadzieniem. Nie tylko miłośnicy słodkości, ale również wszyscy wielbiciele odrobiny soli na podniebieniu, znajdą tu coś dla siebie. Naleśniki z jabłkami, żurawiną oraz serem Camembert to połączenie, które może zaskoczyć, jednak zdecydowanie w pozytywny sposób. Cierpkie żurawiny i delikatne jabłka idealnie komponują się z charakterystycznym smakiem sera Camembert. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak doskonale można połączyć te składniki, tworząc idealną propozycję na pyszne śniadanie lub lekki lunch.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • Składniki nadzienia jabłkowego:
  • 1 kg jabłek (dowolnych)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • cukier – wedle uznania
  • cynamon do smaku
  • dżem z żurawiny (ja używam dżemu borówka brusznica z IKEA)
  • ser Camembert 2 sztuki po 120 g
  • cukier puder – odrobina do posypania

Naleśniki z jabłkami, żurawiną oraz serem camembert – jak zrobić?


  1. 1.
    Ciasto naleśnikowe:
    Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i cukier. Wymieszać mikserem na gładką masę. Dodać olej i razem zmiksować. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni.
    Farsz jabłkowy:
    Obieramy jabłka, kroimy i skraplamy sokiem z cytryny (aby nie ściemniały). Dodajemy cukier, wodę i prażymy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy już jabłka zmiękną, dodajemy cynamon do smaku.
    Powierzchnię naleśników smarujemy nadzieniem (ok. 100 g). Składamy w trójkąty. Ser camembert kroimy w plastry, które układamy na naleśnikach.
    Następnie zapiekamy ok. 15 minut w 180°C, do rozpuszczenia sera.
    Przed podaniem dodajemy żurawinę oraz delikatnie posypujemy cukrem pudrem.
    Naleśniki gotowe.

Porady – Naleśniki z jabłkami, żurawiną oraz serem Camembert – dodatkowe informacje

Zwykłe naleśniki można zastąpić gryczanymi, orkiszowymi lub jaglanymi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z farszem warzywnym
Następny przepis: Naleśniki z jabłkami pod flambirowanymi bananami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode