Nalesniki z jabłkami, żurawiną oraz serem Camembert
Jeżeli cenisz oryginalne połączenia smaków, mamy dla Ciebie coś specjalnego. Chcemy zaprezentować przepis na niesamowite naleśniki z niebanalnym nadzieniem. Nie tylko miłośnicy słodkości, ale również wszyscy wielbiciele odrobiny soli na podniebieniu, znajdą tu coś dla siebie. Naleśniki z jabłkami, żurawiną oraz serem Camembert to połączenie, które może zaskoczyć, jednak zdecydowanie w pozytywny sposób. Cierpkie żurawiny i delikatne jabłka idealnie komponują się z charakterystycznym smakiem sera Camembert. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak doskonale można połączyć te składniki, tworząc idealną propozycję na pyszne śniadanie lub lekki lunch.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
- Składniki nadzienia jabłkowego:
- 1 kg jabłek (dowolnych)
- 2 łyżki soku z cytryny
- ok. 1/2 szklanki wody
- cukier – wedle uznania
- cynamon do smaku
- dżem z żurawiny (ja używam dżemu borówka brusznica z IKEA)
- ser Camembert 2 sztuki po 120 g
- cukier puder – odrobina do posypania
Naleśniki z jabłkami, żurawiną oraz serem camembert – jak zrobić?
-
Ciasto naleśnikowe:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i cukier. Wymieszać mikserem na gładką masę. Dodać olej i razem zmiksować. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni.
Farsz jabłkowy:
Obieramy jabłka, kroimy i skraplamy sokiem z cytryny (aby nie ściemniały). Dodajemy cukier, wodę i prażymy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy już jabłka zmiękną, dodajemy cynamon do smaku.
Powierzchnię naleśników smarujemy nadzieniem (ok. 100 g). Składamy w trójkąty. Ser camembert kroimy w plastry, które układamy na naleśnikach.
Następnie zapiekamy ok. 15 minut w 180°C, do rozpuszczenia sera.
Przed podaniem dodajemy żurawinę oraz delikatnie posypujemy cukrem pudrem.
Naleśniki gotowe.
Porady – Naleśniki z jabłkami, żurawiną oraz serem Camembert – dodatkowe informacje
Zwykłe naleśniki można zastąpić gryczanymi, orkiszowymi lub jaglanymi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki z farszem warzywnym
Następny przepis: Naleśniki z jabłkami pod flambirowanymi bananami