Naleśniki z brokułami i fetą

Naleśniki z brokułami i fetą

Naleśniki z brokułami i fetą to wyjątkowy sposób na na połączenie tradycyjnej francuskiej potrawy z autentycznym smakiem Grecji. Ta smakowita i kreatywna alternatywa dla tradycyjnych naleśników jest również fantastycznym rozwiązaniem dla tych, którzy szukają zdrowych i bogatych w białko dań. Brokuły są niezwykle zdrowimi warzywami, pełnymi witamin i niezbędnych składników odżywczych, podczas gdy grecka feta dodaje przepisowi charakterystycznego, trochę słonego smaku. Oto sposób na szybką, pyszną i zdrową potrawę, która zachwyci wszystkich domowników. Naleśniki z brokułami i fetą z pewnością zaskoczą i zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 250 ml mleka
  • jajko
  • łyżka oleju
  • 10 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Sos czosnkowy:
  • ok. 350 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, oregano
  • Farsz:
  • brokuł
  • op. sera feta

Naleśniki z brokułami i fetą – jak zrobić?

  1. Ciasto: składniki miksujemy i odstawiamy na 20 minut. Na teflonowej patelni smażymy na jak najmniejszej ilości tłuszczu cienkie naleśniki.
  2. Sos: czosnek obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do jogurtu. Doprawiamy pieprzem i oregano.
  3. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Ser kroimy w kostkę. Na każdego naleśnika kładziemy po porcji brokułów i sera. Polewamy 3/4 sosu i zwijamy w rulon. Wierzch dekorujemy resztą sosu.

Naleśniki z brokułami i fetą – dodatkowe informacje

Aby urozmaicić farsz naleśników z brokułami i fetą, warto dodać posiekane czarne oliwki lub płatki migdałów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z bitą śmietaną i owocami
Następny przepis: Naleśniki z cukrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode