Naleśniki z brokułami i fetą
Naleśniki z brokułami i fetą to wyjątkowy sposób na na połączenie tradycyjnej francuskiej potrawy z autentycznym smakiem Grecji. Ta smakowita i kreatywna alternatywa dla tradycyjnych naleśników jest również fantastycznym rozwiązaniem dla tych, którzy szukają zdrowych i bogatych w białko dań. Brokuły są niezwykle zdrowimi warzywami, pełnymi witamin i niezbędnych składników odżywczych, podczas gdy grecka feta dodaje przepisowi charakterystycznego, trochę słonego smaku. Oto sposób na szybką, pyszną i zdrową potrawę, która zachwyci wszystkich domowników. Naleśniki z brokułami i fetą z pewnością zaskoczą i zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
admin
Składniki:
- Ciasto naleśnikowe:
- 250 ml mleka
- jajko
- łyżka oleju
- 10 dag mąki pszennej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- Sos czosnkowy:
- ok. 350 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, oregano
- Farsz:
- brokuł
- op. sera feta
Naleśniki z brokułami i fetą – jak zrobić?
- Ciasto: składniki miksujemy i odstawiamy na 20 minut. Na teflonowej patelni smażymy na jak najmniejszej ilości tłuszczu cienkie naleśniki.
- Sos: czosnek obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do jogurtu. Doprawiamy pieprzem i oregano.
- Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Ser kroimy w kostkę. Na każdego naleśnika kładziemy po porcji brokułów i sera. Polewamy 3/4 sosu i zwijamy w rulon. Wierzch dekorujemy resztą sosu.
Naleśniki z brokułami i fetą – dodatkowe informacje
Aby urozmaicić farsz naleśników z brokułami i fetą, warto dodać posiekane czarne oliwki lub płatki migdałów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki z bitą śmietaną i owocami
Następny przepis: Naleśniki z cukrem