Naleśniki Suzette
Naleśniki Suzette to klasyczne, francuskie danie deserowe, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkości. Są to delikatne, cienkie naleśniki, podawane z aromatycznym sosem, w którym dominują nuty cytrusów i karmelu. Nazwa dania pochodzi od imienia Suzette – pewnej panny, której to podobno miał poświęcić ten przepis słynny francuski szef kuchni. Naleśniki Suzette to niezwykle eleganckie danie, idealne na romantyczną kolację czy wyjątkowe okazje. Choć przygotowanie tej słodkości może początkowo wydawać się skomplikowane, to jednak przy odrobinie cierpliwości i precyzji, każdy amator gotowania poradzi sobie z tym wyzwaniem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 porcje
- Sok wyciśnięty z pomarańczy pół szklanki (nie może być z kartonu)
- 3 płaskie łyżki cukru
- Ok. 50 g masła
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- Ok 40 g likieru pomarańczowego (ja dałam amaretto)
Naleśniki suzette – jak zrobić?
- Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier, nie ruszając jej ani nie mieszając. Odczekać około 2 minuty, gdy cukier zacznie się topić będzie lekko brązowy. Dodać sok z pomarańczy, mieszać energicznie. Gdy cukier się całkowicie rozpuści, dodać skórkę otartą z pomarańczy, zagotować. Wlać likier, dodać masło i jeszcze raz zagotować. Następnie wkładać kolejno naleśniki złożone w trójkąt i smażyć na dużym ogniu z każdej strony do zgęstnienia sosu.
-
Przygotować naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej (250 ml)
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 4 łyżki oleju
- Szczypta soli i cukru
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Następnie smażyć na mocno rozgrzanej patelni cienkie naleśniki.
Słowa kluczowe: naleśniki suzette, naleśnik suzette
Naleśniki Suzette – dodatkowe informacje
Naleśniki suzette przygotowujemy tuż przed podaniem.